Isis jätti jälkeensä al-Babin kaupunkiin pelokkaita asukkaita – "Olimme lasten kanssa piilossa kellarissa"

Viimeisinä päivinä ennen kuin äärijärjestö Isis menetti Syyriassa sijaitsevan al-Babin kaupungin hallinnan, Umm Abdo perheineen pysytteli piilossa maan alla. Ulkona vaarana olivat sekä Isisin taistelijat että pommitukset.

– Joka kerta, kun he (Isisin taistelijat) löysivät perheen jonkun rakennuksen kellarista, he häätivät perheen pois sieltä, jotta voisivat itse mennä sinne suojaan, Abdo kertoi uutistoimisto AFP:lle joitakin päiviä sen jälkeen, kun Turkki ja sen tukemat kapinalliset saivat kaupungin hallintaansa.

Abdoa, hänen miestään ja heidän lapsiaan Isisin joukot eivät kuitenkaan löytäneet.

– Olimme piilossa kellarissa ja varmistimme kaikin keinoin, ettei kukaan tiennyt, että olimme siellä. Se oli kauheaa, 30-vuotias Abdo kuvailee.

Kolmen lapsen äidin mukaan kiinnijäämisen pelko oli valtava.

– Kun yksi lapsistani itki, joudun torumaan häntä, että hän olisi hiljaa.

Kaupungista taisteltiin kuukausia

Turkki ja sen tukemat kapinalliset aloittivat operaation al-Babin valtaamiseksi lokakuun alussa. Viime viikolla joukot ilmoittivat, että Isis on häädetty kaupungista.

Nyt Syyrian pohjoisosassa sijaitseva al-Babin kaupunki on täynnä romahtaneita rakennuksia ja tuhoutuneita autoja. Vaikka Isis on häädetty kaupungista, ei siellä vieläkään ole turvallista. Äärijärjestö piilotti räjähteitä ympäri aluetta estääkseen vastustajiaan valtaamasta kaupunkia. Nyt meneillään on ”siivousoperaatio”.

Syyrian sotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan ainakin 14 siviiliä on silti saanut surmansa, kun äärijärjestön jättämä pommi on räjähtänyt.

Lisäksi viime viikolla yli 50 ihmistä kuoli itsemurhaiskussa, joka tehtiin kaupungin ulkopuolella kapinallisten komentokeskuksen luona. Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan suurin osa surmansa saaneista oli siviilejä. Isis ilmoittautui iskun tekijäksi.

Lähellä Turkin rajaa sijaitseva al-Bab oli Isisin viimeinen tukikohta Aleppon maakunnassa. Kaupunki oli äärijärjestön hallinnassa vuodesta 2014.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja