ISIS-vaimojen omaiset muistuttivat lasten kärsimyksestä mielipidekirjoituksessa – HS:n toimituspäällikkö kertoo nyt, miten nimettömän kirjoittajan henkilöllisyys varmistettiin

Isis-vaimojen ja -lasten kohtalo nousi pääaiheeksi eduskunnan kyselytunnilla 2:11
ISIS-vaimoista ja lapsista keskusteltiin eduskunnassa

Helsingin Sanomat julkaisi varhain torstaiaamuna mielipidekirjoituksen, jossa Syyrian Al Holin leirillä olevien naisten ja lasten suomalaiset omaiset kertoivat olevansa valmiita maksamaan leirillä olevien sukulaistensa kotiinpaluun.

Omaiset ovat huolissaan etenkin leirillä kovissa oloissa olevista lapsista sekä heidän hengestään ja terveydestään. MTV Uutiset otti yhteyttä Helsingin Sanomiin ja pyysi lehdeltä vastausta siihen, miten nimettömän mielipidekirjoituksen aitous on pystytty varmistamaan.

Kesäkuussa lehden mielipidepalstalla julkaistiin mielipidekirjoitus, jonka kirjoittaja osoittautui myöhemmin kuvitteelliseksi hahmoksi.

Varmistettu useista lähteistä

HS:n toimituspäällikön Esa Mäkisen mukaan lehti on tehnyt kyseisistä ihmisistä aiemmin useita juttuja ja omaiset ovat tämän vuoksi jo ennestään toimittajien tiedossa.

– Tässä on ollut normaali journalistinen prosessi, jossa on katsottu, että nämä ihmiset todella ovat omaisia ja se on useista lähteistä pystytty varmistamaan, Mäkinen kertoo MTV Uutisille.

Mäkisen mukaan kirjoituksen saavuttua toimitukseen, HS varmisti erikseen kirjoittajalta, että teksti oli todella hänen lähettämänsä.

– Se tuli taholta, joka oli tiedossamme jo aiemmin.

Toimituspäällikön mukaan nimimerkki Omaiset edustaa useita leirillä olevien naisten ja lasten omaisia. Mäkinen ei täsmennä tarkemmin, kuinka montaa omaista kirjoittaja edustaa. Mäkinen kertoo, että omaiset toimivat Helsingin Sanomien suuntaan yksilöinä eivätkä esimerkiksi järjestäytyneenä ryhmänä.

Virallisten tietojen mukaan leirillä on ainakin 11 suomalaisnaista lapsineen. Pääministeri Antti Rinne (sd.) totesi viikko sitten, ettei Suomi suunnittele naisten ja lasten evakuoimista.

Alueella toimii muun muassa SPR:n henkilöstöä terveydenhuoltotehtävissä. Al Holin leiri on kurdien johtaman aluehallinnon hallinnassa.

– Lähtökohta on, että jokainen Isisin riveihin lähtenyt henkilö pitää arvioida erikseen, jos he onnistuvat palaamaan Suomeen, Rinne sanoi. 

Lue myös:

    Uusimmat