IS ja Yle: Suomen lastensuojelun työntekijöillä jo tiedossa al-Holin Isis-leiriläisten nimet – virkamiehet ovat valmistelleet taustalla perheiden tuomista

26:30

Syyriassa al-Holin leirillä olevat suomalaisperheet on jaettu lastensuojelun, terveydenhuollon ja sosiaalitoimen piirissä työskenteleville henkilöille, kertoo Ilta-Sanomat.

MTV Uutiset kertoi syyskuussa, ettei Suomi ole vielä päättänyt yritetäänkö al-Holin leirillä olevia suomalaisia auttaa takaisin kotimaahan.

Sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen kertoi tuolloin, että valmisteluja on kuitenkin tehty jo maaliskuusta saakka.

– Olemme varautuneet erilaisiin tilanteisiin: että sieltä tultaisiin takaisin Suomeen autettuna tai omatoimisesti, pienemmissä tai suuremmissa ryhmissä tai yksitellen, Mankkinen kommentoi MTV Uutisille.

Viranomaisten tietojen mukaan leirillä on yli kymmenen suomalaisnaista ja noin kolmekymmentä suomalaislasta.

Valmistelut pidemmällä kuin aiemmin on kerrottu

Ilta-Sanomat uutisoi tänään, että valmisteluissa on jaettu leirillä olevat suomalaisperheet eri toimijoiden kesken, ja työntekijät tietävät tulevien henkilöiden nimet.

Yle puolestaan uutisoi eilen lähdetietoihinsa nojaten, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin lääkäreitä on aiottu lähettää leirille auttamaan perheitä, mutta HUS ei ole tähän suostunut turvallisuussyihin vedoten.

Virkamiehet ovat Ylen tietojen mukaan ulkoministeriön johdolla taustalla valmistelleet perheiden tuomista Suomeen "melko täsmällisen" suunnitelman mukaan.

Al-Holin suomalaislasten tilanne on ollut viime päivinä otsikoissa, kun ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa, että ulkoministeri Pekka Haavisto olisi painostanut järjestämään lapset Suomeen salaisessa operaatiossa ilman vanhempiaan.

Haavisto on kiistänyt Tuomisen väitteet.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja