Mainos

Isis on yhä ahtaammalla, mutta vaara iskuille Euroopassa on olemassa – "Täytyy olla hereillä"

7:36

Syyskuun lopulla Yhdysvaltain tukemat taistelijat valtasivat lähes koko Raqqan kaupungin äärijärjestö Isisiltä. Tämä johtaa järjestön yhä ahtaammalle, mutta asiantuntijan mukaan Isis voi tulla takaisin.

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Irak-asiantuntija Hussein Al-Taee kertoi Huomenta Suomessa torstaina, että valtauksen myötä islamilainen valtio on nyt täysin vesittynyt, mutta Isis voi tulla takaisin.

– Loppujen lopuksi alueellisesti on tehty vain vähän niille juurisyille, minkä takia Isis ylipäänsä syntyi ja sai todella paljon kiinnostusta aikaiseksi ja värvättyä paljon ihmisiä, Al-Taee kertoo.

– Näin ollen Isis voi tulla ja todennäköisesti tuleekin takaisin. Investointeja on tehty vain vähän, että saataisiin ihmiset töihin, koulutustasoa nostettaisiin ja naisten oikeuksista puhuttaisiin oikeasti.

Iskut Euroopassa mahdollisia

Asiantuntija huomauttaa, että kokonaan Isistä ei ole vieläkään kukistettu.

– Nyt on kyse siitä, että se on menettänyt pääalueensa Lähi-Idässä. Isis on kuitenkin Filippiineillä, Thaimaassa, Libyassa, Jemenissä, monessa Afrikan maassa tällä hetkellä. Se on olemassa ja osaa muuttaa strategiaansa tarpeen mukaan.

Vaikka äärijärjestö Isis on ahtaalla, asiantuntijan mukaan riski uusille iskuille Euroopassa on edelleen voimassa.

– Isis on kuitenkin olemassa. Se ei tarvitse kovinkaan suurta logistista operaatiota tehdäkseen iskua: pommien tekeminen on internetin ohjeiden mukaan helppoa, puukkoiskut ovat helppoja, junaiskut... Siinä mielessä vaara on olemassa ja täytyy olla hereillä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.