Mainos

Pakolaisleiriin tehdyt ilmaiskut järkyttävät – paikalla nähty venäläishävittäjiä ennen tuhoa

1:17

Pohjois-Syyriassa sijaitsevaan pakolaisleiriin torstaina tehty ilmaisku on vaatinut kymmeniä kuolonuhreja. Suomensyyrialaisen avustustyöntekijän saamien tietojen mukaan venäläiset hävittäjät olivat kierrelleet leirin yllä vain hetkiä ennen iskua. 

Syyrian sotaa tarkkaileva The Syrian Observatory for Human Rights -ryhmä on vahvistanut 28 kuolleen ja ainakin 50 loukkaantuneen lähellä Turkin rajaa sijaitsevaan al-Kamounen pakolaisleiriin kohdistuneessa iskussa. Uhrien joukossa kerrotaan olevan myös lapsia.

Suomensyyrialainen avustustyöntekijä Rami Adham kertoo kuitenkin saaneensa paikallisilta tietoja, joiden mukaan iskussa kuolleita saattaa olla jopa 60 ja loukkaantuneita yli 70. 

Adhamin hyväntekeväisyysjärjestö Suomi Syyria Yhteisö on perustanut Syyrian pakolaislapsille koulun, joka sijaitsee vain noin kilometrin päässä pommitetusta leiristä. 

Ilmassa venäläishävittäjiä hetkiä ennen iskua

Adhamin mukaan paikalliset ovat kertoneet nähneensä ilmassa venäläisiä hävittäjiä vain hetkiä ennen iskuja. 

– Suhoi-lentokoneet olivat olleet ilmassa melkein kaksi tuntia kartoittamassa koko aluetta. Kuuden aikaan illalla koneet pommittivat Sarmadan lähellä olevaa aluetta, Adham kertoo. 

– Isku oli yllätys pakolaisleirin asukkaille ja aiheutti aikamoisen shokin. Siviilit eivät voineet mitenkään aavistaa, että koneet pommittaisivat aluetta, koska sinne ei oltu isketty aiemmin, hän lisää.

Aleppossa toimivan kapinallisia tukeva Shahba Press -uutistoimisto kirjoittaa, että ilmaiskun teki "hallituksen ilma-alus". Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan joidenkin tietojen mukaan hyökkäyksen tekivät joko syyrialaiset tai venäläiset sotilaskoneet. 

Tiedot uhrien lopullisesta määrästä ja iskun tekijöistä ovat toistaiseksi kuitenkin hyvin epävarmoja. 

Jopa 100 kotia tuhoutui

Hävittäjät iskivät pakolaisleiriin kaksi kertaa peräkkäin. Toinen isku oli Adhamin mukaan erityisen tuhoisa, sillä leirin asukkaat olivat kerääntyneet tarkastelemaan ensimmäisen iskun aiheuttamia tuhoja.

Adham kertoo kuulleensa arvioita, joiden mukaan jopa sata pakolaisleiriin pystytettyä telttaa tuhoutui iskussa. 

The Guardian kertoo, että leirissä saattaa olla jopa 500 pakolaisperheiden asuttamaa telttaa.

Adham toimitti MTV Uutisille syyrialaisilta ystäviltään saamaansa videomateriaalia, joka näyttää kaaoksen maan tasalle palaneessa pakolaisleirissä.

0:44

Adham kertoo, että iskussa loukkaantuneita on kuljetettu rajan yli Antakyaan, Turkkiin hoidettavaksi.

– Eilen Turkkiin vietiin suuriin piirtein 70 pahasti haavoittunutta ihmistä. Siellä oli aika pahoja palovammoja ja osa loukkaantuneista menehtyi matkalla.   

YK: Isku saattaa täyttää sotarikoksen tunnusmerkit

Rami Adhamin mukaan isku oli poikkeuksellinen, sillä al-Kamounen pakolaisleirin lähellä ei ole kiinteitä rakennelmia, joiden oltaisiin voitu epäillä olevan kapinallisten hallussa. 

– Siellä ei ole yhtään taistelijoita tai minkäänlaisia aseistettuja joukkoja. Leiri on helppo huomata taivaalta, koska (pakolaisten) teltat ovat sinisiä. 

– Pakolaisleirien lähistöllä on joskus pommitettu, kun lähistöllä on ollut rakennuksia, joissa on oletettu olevan jonkin aseistetun ryhmän varasto tai jotain muuta sellaista. Al-Kamounen leiri on kuitenkin kokonaan sininen, Adham kertoo.

YK:n humanitaaristen asioiden johtaja Stephen O'Brien on kertonut, että pakolaisleiriin kohdistunut isku voi täyttää sotarikoksen tunnusmerkit, jos sen todetaan olleen tarkoituksellinen hyökkäys siviilejä vastaan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.