Kelan tilasto: Isät haluavat jakaa yhä enemmän pienen lapsen hoitoa

Osittaista vanhempainpäivärahaa saatiin yli tuplasti toissa vuotta enemmän.

Isien osuus vanhempainpäivärahapäivistä nousi viime vuonna vajaaseen 16 prosenttiin, Kela tiedottaa. Tiedot selviävät viime vuoden Kelan lapsiperhe-etuustilastosta.

Osuus kasvoi toissa vuodesta 3,4 prosenttiyksikköä. Tuolloin miehille korvattujen vanhempainpäivärahapäivien osuus oli reilut 12 prosenttia. Isät haluavat Kelan mukaan siis jakaa yhä enemmän pienten lasten hoitoa.

Naiset käyttivät etuutta yhä selvästi miehiä ahkerammin, sillä 84 prosenttia vanhempainpäivärahapäivistä korvattiin naisille.

Vanhempainpäivärahoja sai viime vuonna yli 137 000 ihmistä, joista 75 000 oli naisia ja vajaat 62 000 miehiä. Kelan tutkimuspäällikkö Anneli Miettinen kertoi tiistaina STT:lle, että tähän joukkoon on laskettu kaikki päivärahan saajat riippumatta siitä, montako päivärahapäivää on nostanut.

– Eli isät ovat käyttäneet noin 16 prosenttia päivistä, Miettinen tähdentää.

Osittaista vanhempainpäivärahaa käytetään enemmän

Lapsiperhe-etuustilastosta selviää myös, että osittaisen vanhempainpäivärahan suosio kasvoi. Viime vuonna sitä maksettiin yli 1 260 ihmiselle, kun toissa vuonna osittaista vanhempainrahaa sai reilut 460 ihmistä.

Osittaista vanhempainrahaa saava vanhempi hoitaa lasta vain osan päivästä ja on samaan aikaan osa-aikatyössä. Kun on yhden päivän osittaisella vanhempainvapaalla, päivärahakiintiöstä kuluu vain puolikas vanhempainpäivärahapäivä.

Miettisen mukaan osittaisen vanhempainrahan käyttö muuttui toissa vuonna voimaan tulleessa perhevapaauudistuksessa joustavammaksi, mikä on voinut lisätä kiinnostusta sen käyttämiseen. Nyt perhe voi esimerkiksi päättää, että vain toinen vanhemmista käyttää päivärahan osittaisena. Aiemmin molempien vanhempien tuli lyhentää työaikaansa saadakseen osittaista vanhempainrahaa.

Uudistuksen jälkeen osa-aikaisuuden on voinut järjestää niinkin, että on mahdollista olla osan viikkoa vanhempainvapaalla ja osan viikkoa töissä, Miettinen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat