Mainos

IS: Vakoiluepäilyt kohdistuvat Rusin veljeen?

Suojelupoliisi epäilee törkeästä vakoilusta sekä Alpo että Jukka Rusia.

Ilta-Sanomissa professori Olli Rehn väittää, että Stasin vakooja ei olisi presidentti Martti Ahtisaaren entinen neuvonantaja Alpo Rusi vaan hänen veljensä Jukka Rusi. Suojelupoliisi ei ole kuitenkaan keskeyttänyt Alpo Rusiin kohdistuvaa tutkintaa.
Ilta-Sanomien saamien tietojen mukaan Jukka Rusi myönsi jo viime keväänä Supolle antaneensa itäsaksalaisille osan siitä aineistosta, jonka kulkeutumista Stasille Supo selvittää.

Ilta-Sanomat kertoo, että sen haltuunsa saama muistio on toimitettu viime viikon maanantaina tasavallan korkeimmalle johdolle, muun muassa presidenteille, tärkeimmille ministereille sekä suojelupoliisin päällikölle.

Ilta-Sanomien mukaan Rehn on toimittanut näille tahoille tiedoksi kaksi muistiota, jotka todistavat Alpo Rusin syyttömyyden. Ilta-Sanomien mukaan Rehn esittää kuulustelupöytäkirjaa muistuttavassa muistiossaan, että Jukka Rusi olisi jo toukokuussa tunnustanut suojelupoliisille olevansa kohuttu Stasi-agentti. Jukka Rusi toimi Metsäteollisuuden keskusliiton tiedotuspäällikkönä vuosina 1973-1977.

Rehnin muistion mukaan Jukka Rusi on vahvistanut toimittaneensa vuosina 1974-1976 säännöllisesti materiaalia DDR:lle ja Neuvostoliitolle vielä pidempään. Muistion mukaan Jukka Rusi on kertonut materiaalin sisältävän lähinnä analyysejä Suomen sisäpolitiikasta, elinkeinoelämän muistioita ja julkaisuja sekä Suomen kauppapolitiikkaa koskevaa materiaalia.

Ilta-Sanomien mukaan Rehnin muistio kertoo, että asiakirjat luovutettiin saunomisen yhteydessä. Jukka Rusi pani materiaalia salkkuunsa ja lähti Kulosaareen Itä-Saksan lähetystön saunaan. Hän jätti salkun saunan eteiseen, ja sen sisältö kopioitiin ilmeisesti viereisessä lähetystörakennuksessa. Muistio väittää, että Jukka Rusi luovutti tietoja Metsäteollisuuden keskusliiton toimitusjohtajan Lauri Kirveen tieten ja jopa kannustamana.

Rehn: Alpo Rusin esitutkinta lopetettava

Muistiossaan Rehn vetoaa sen vastaanottajiin, jotta suojelupoliisi lopettaisi esitutkinnan Alpo Rusin osalta.
Rehnin mukaan julkisuudessa olisi todettava, että Alpo Rusi on syytön epäilyihin, kirjoittaa aamun Ilta-Sanomat. Myös aamun Helsingin Sanomien mukaan Alpo Rusin puolustajaksi ryhtynyt Rehn väittää, että suojelupoliisi epäilee vakoilusta väärää miestä.

Ilta-Sanomat kertoo, että Rehnin muistio perustuu hänen, Rusin pariskunnan sekä Jukka Rusin tapaamiseen Jyväskylässä ja Jyväskylän maalaiskunnassa 20. syyskuuta. Muistion mukaan Jukka Rusi oli tapaamisessa selkeä ja älyllisesti terävä, vaikka hän kärsii pitkäaikaisesta ja vaikea-asteisesta alkoholiriippuvuudesta.

Suojelupoliisi ei kommentoi


Suojelupoliisi ei kommentoi millään tavalla Ilta-Sanomien väitteitä, muistion sisältöä tai sen olemassaoloa.

-Suojelupoliisi vahvistaa vain sen, että suojelupoliisi on antanut tiedotteen ja tiedote on oikein merkattu. Mitään muuta me emme tähän asiaan ota kantaa enää, kertoo Supon osastopäällikkö Hannu Moilanen.

-Tutkinta on kesken. Kun juttu on loppu, me harkitsemme sen jälkeen mitä tehdään, Moilanen toteaa.

Moilasen mukaan tutkinta tehdään nopeasti ja tehokkaasti, todennäköisesti jouluun mennessä.

-Päällikkö on antanut raameja, joiden mukaan tutkinta valmistuisi joulun korvilla, mutta tämä on vain yksi arvio. Jos tapahtuu jotakin, niin täsmällisistä ajoista ei voi koskaan olla aivan varma, Moilanen sanoo.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 03.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.