Mainos

IS: Suomalaissairaanhoitaja taisteli Isisiä vastaan Syyriassa – naisen mukaan Isis-vaimoja ei pidä nähdä vain uhreina: "He uskovat politiikkaan syvästi"

2:19

Suomalaisnainen osallistui äärijärjestö Isisin tuhoamiseen Syyriassa. Avesta-taistelijanimeä käyttänyt nainen taisteli Kurdien YPJ-naisjoukkojen riveissä. Nainen kertoo Ilta-Sanomille, että tapasi maannaisiaan vihollisen joukoissa.

Avesta sanoo Ilta-Sanomille olleensa auttamassa siviilejä pois Isisin alueelta, tarkastamassa heitä, antamassa ensiapua ja lähettämässä siviilejä pakolaisleireille.

Nainen kertoo, että työskenteli Suomessa terveydenhoitoalalla ennen lähtöään Syyriaan. Hän ei ole käynyt armeijaa Suomessa.

Naiset ja lapset

Avesta kertoo varsinkin naisten ja lasten karusta kohtelusta Isisin hallitsemilla alueilla.

– Kuolleita lapsia näkee päivittäin ja usein naiset kantavat mukanaan kuolleita vauvoja.

Kurdistanin sotilaallisesta puolustuksesta vastaavat Kansan puolustusyksiköt eli YPG on sallinut pitkään länsimaalaisille mahdollisuuden liittyä joukkoihinsa Isisiä vastaan. Myös suomalaisia miehiä on aiemmin sotinut sen riveissä. YPG puolustaa Syyrian autonomista kurdialuetta, joka edustaa monille kurdeille lähes omaa valtiota. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä.

"Eivät ainoastaan uhreja"

Suomalaisnainen kertoo lehdelle myös tuntojaan paljon julkisuutta saaneista niin sanotuista Isis-vaimoista. Avestan mukaan heitä ei pitäisi nähdä vain uhreina. Nämä vaimot ovat osa järjestöä.

– He ovat tukeneet miehiä, jotka ovat osallistuneet kansanmurhiin ja taisteluihin, ja osa on myös itse osallistunut taisteluihin. He uskovat Daeshin politiikkaan syvästi.

Omasta motiivistaan Avesta kertoo, että hänen ei ollut tarkoitus lähteä sotaan. Hän lähti tukemaan Pohjois-Syyrian vallankumousta ja YPJ:tä. YPJ on hänen mukaansa paljon muutakin kuin aseita ja sotaa. Se on Pohjois-Syyrian naisille tie parempaan tulevaisuuteen.

Ilta-Sanomat haastatteli suomalaista YPG-joukkojen tiedotuksen kautta lähettämällä hänelle kirjalliset kysymykset, jotka toimitettiin haastateltavalle etulinjaan.

 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja