HS: Tällaista on Isis-pakolaisten leirillä: Pulaa lääkkeistä ja juomavedestä – leirillä ainakin 4 suomalaista naista ja 8 lasta

3:10

Helsingin Sanomat on vieraillut äärijärjestö Isisin entisessä pääkaupungissa Raqqassa, Syyriassa. Julkaisun tietojen mukaan Isis-pakolaisten leirillä asuu useita suomalaisia naisia ja lapsia. 

HS:n saamien tietojen mukaan Al-Holin pakolaisleirillä olisi ainakin neljä suomalaista naista ja kahdeksan lasta. 

Al-Holin leirille on sijoitettu Isisin viimeisesti tukikohdasta Itä-Syyriassa sijaitsevasta Baghuzin kylästä maaliskuussa paenneet naiset ja lapset. HS:n tietojen mukaan leirillä olisi 70 000. Itse leiriä julkaisu kuvailee ahtaaksi ja suljetuksi.  

Naiset kuvaavat HS:n jutussa leirin oloja kurjiksi. Esimerkiksi lääkkeistä ja juomavedestä on pulaa. 

HS ei kuitenkaan päässyt vierailemaan leirillä. Yksi neljästä naisesta on "Isis-vaimo" Sanna, josta myös MTV Uutiset on kertonut. Sanna on muun muassa kertonut haluavansa takaisin Suomeen. Sannalla on neljä lasta, ja hän on kotoisin pääkaupunkiseudulta. 

Juttu jatkuu videon jälkeen. Videolla suomalainen Sanna kertoo elämästään Isis-vaimona Syyriassa. 

9:48

HS:n mukaan on mahdollista, että leirillä on enemmänkin suomalaisia. Suomalaismiehiä saattaa taas olla Koillis-Syyrian vankiloissa.

Konfliktialueille lähtenyt kymmeniä suomalaisia

Syyrian ja Irakin konfliktialueille on lähtenyt suojelupoliisin tietojen mukaan Suomesta yli kahdeksankymmentä tunnistettua henkilöä.

Suomessa muun Euroopan tavoin Isis-taistelijoiden ja perheenjäsenten palaaminen on herättänyt runsaasti keskustelua. 

Juttu jatkuu videon jälkeen. Videolla pohditaan, kuinka varautua Isis-taistelijoiden paluuseen Suomessa.  

16:01

Esimerkiksi väistyvä hallitus on sanonut, että suomalaisia äärijärjestön jäseniä ei auteta palaamaan. Supon arvion mukaan Suomesta on viety 30 lasta Irakiin ja Syyriaan. Heidän osaltaan tilanne on erityisen vaikea. 

Jihadistijärjestö perusti kalifaattinsa vuonna 2014. Laajimmillaan äärijärjestö hallitsi jopa kahdeksan miljoonan ihmisen elämää osissa Irakia ja Syyriaa. Maaliskuun loppupuolella kerrottiin, että järjestö on kukistettu. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja