IS: Iäkäs nainen menehtyi jouduttuaan toisen asukkaan töytäisemäksi hoivakodissa – aviomies ihmettelee, miksi hyökkääjä asui samassa paikassa vanhusten kanssa

Iäkäs nainen menehtyi turkulaisessa vanhusten hoivakodissa pian sen jälkeen, kun hoivakodin toinen, huomattavasti nuorempi asukas tönäisi hänet kumoon, kertoo Ilta-Sanomat. Menehtyneen naisen aviomies ihmettelee lehden haastattelussa, miksi hyökkääjä oli sijoitettu samaan hoivakotiin vanhusten kanssa.

Menehtyneen naisen aviomies Tapio Hurme kuvailee IS:n haastattelussa Esperi Care Pietari-hoivakodin toisen asiakkaan töytäisseen hänen vaimonsa selästä kumoon hoivakodin käytävällä.

Naisen olkavarsi murtui ja hän sai ruhjeita. Hurmeen vaimo oli päässyt vain muutamaa päivää aiemmin muuttamaan hoivakotiin, mitä hän oli odottanut kauan.

Hyökkäyksen jälkeen nainen kiidätettiin sairaalaan ja vietti siellä kuukauden, Hurme kertoo IS:lle. Sen jälkeen hän pääsi takaisin hoivakodin toiselle osastolle, mutta joutui pian kuivumisen takia takaisin sairaalaan ja menehtyi.

IS:n mukaan Lounais-Suomen poliisi tutkii tapausta pahoinpitelynä.  Hurme kertoo IS:lle ottaneensa tapauksessa yhteyttä myös Turun kaupunkiin sekä jättäneensä kantelut aluehallintovirastoon ja hoivakotiin.

Hurme ihmettelee, miksi kymmeniä vuosia nuorempi, pikkulapsen tavalla käyttäytyvä nainen oli sijoitettu samaan hoivakotiin vanhusten kanssa.

Esperi Care Pietarin verkkosivuilla hoivakodin kuvaillaan tarjoavan ikääntyneille asukkaille ympärivuorokautista palveluasumista viihtyisissä ja kodinomaisissa tiloissa.

Palveluasumisen asiakkaiden sijoittamisesta päättävät asiakkaan kotikunta ja hoivakodin henkilökunta.

Esperi Caren aluejohtaja Kimmo Karvonen sanoo IS:lle yhtiön hoivakotien olevan turvallisia paikkoja niiden asukkaille.

– Jos asukas on sijoitettu poikkeusluvalla, asukkaan erityistarpeet on huomioitu. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että hoitohenkilökuntaa on enemmän, Karvonen kertoo.

Hoivakodin asukas pahoinpiteli muistisairaan vanhuksen

Palvelukotien sijoituspäätökset ja hoivakotien asukkaiden väliset pahoinpitelyt ovat olleet esillä alkuvuoden aikana.

Ylen MOT kertoi maaliskuussa Pihlajalinnan tehostetun palveluasumisen yksikössä Liedossa asuneesta muistisairaasta 76-vuotiaasta Vuokosta, jonka hoivakodin toinen asukas oli pahoinpidellyt kuoliaaksi.

Epäillyn pahoinpitelijän aggressiivisuudesta tiedettiin MOT:n mukaan. Hänen piti esimerkiksi istua ruokailutilassa kasvot seinää päin, sillä hän saattoi provosoitua muista asiakkaista. Hoitopaikan valinnasta vastaava Turun kaupunki oli sijoittanut hänet ja muistisairaan vanhuksen tästä huolimatta samaan paikkaan.

Pihlajalinnasta kerrottiin MTV Uutisille tuolloin, että palveluyksiköiden vastaavat henkilöt voivat jatkossa pyytää sijoituspäätöksissä apua vanhustenhoidon erikoislääkäriltä eli geriatrilta, jotta vastaavilta tapauksilta vältyttäisiin.

Lue myös:

    Uusimmat