Irlanti palaa täysiin liikkumisrajoituksiin – ihmisten pysyttävä kodeissaan kuusi viikkoa, joukkoliikennettä rajoitetaan, yrityksiä suljetaan, ravintoloista vain noutoruokaa...

Irlanti palaa ensimmäisenä EU-maana koko maan kattaviin liikkumisrajoituksiin koronaviruspandemian vuoksi, kertoo maan pääministeri Micheal Martin.

Maassa palataan rajoitusten viitostasolle, joka tarkoittaa täysiä liikkumisrajoituksia.

Ihmiset määrätään pysymään kodeissaan ja välttämään kaikkea muuta paitsi välttämätöntä liikkumista ulkona. Ihmiset saavat liikkua kodeistaan vain viiden kilometrin säteellä, ja säännön rikkomisesta voidaan sakottaa.

Rajoitukset astuvat voimaan keskiviikkona, ja ne ovat voimassa kuusi viikkoa. Myös joukkoliikennettä rajoitetaan.

Rajoitukset koskevat kaikkia paitsi yhteiskunnan kannalta kriittisten alojen työntekijöitä. Myös kaikki muut paitsi yhteiskunnan kannalta välttämättömät yritykset määrätään suljettaviksi. Baarit ja ravintolat saavat myydä vain noutoruokaa.

Koulut ja päiväkodit aiotaan kuitenkin yhä pitää auki.

"Lisätoimia vaaditaan nyt"

Noin viiden miljoonan asukkaan Irlannissa on todettu yhteensä yli 50 000 koronatartuntaa. Maanantaina uusia tartuntoja kirjattiin yli 1 000. Tautiin on kuollut maassa reilut 1 800 ihmistä.

Pääministerin mukaan Irlannin tämän hetkiset koronatoimet kuuluvat Euroopan tiukimpiin, mutta ne eivät riitä.

– Lisätoimia vaaditaan nyt. Jos toimimme yhdessä seuraavan kuuden viikon ajan, voimme viettää joulua mielekkäällä tavalla, Martin sanoi televisioidussa puheessaan.

Koronatartunnat ovat nousseet jälleen ympäri Eurooppaa, mutta monet maat ovat yhä pyrkineet pitämään käytössä vain alueellisia liikkumisrajoituksia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja