Järeimmät koronatoimet palasivat Eurooppaan – Latvia sulkeutuu kuukaudeksi

Latviassa on otettu käyttöön koronasulku. Sulkutila alkoi tänään torstaina ja kestää tämänhetkisten tietojen mukaan noin kuukauden 15. marraskuuta asti.

Rajoitustoimien taustalla ovat tuoreet korkeat tartuntamäärät ja Latvian huono rokotuskattavuus. Koronatartuntojen ilmaantuvuus on Latviassa koko maailman korkein tällä hetkellä, kertoi The Baltic Times.

Kyseessä on ensimmäinen valtio Euroopassa, joka palaa maanlaajuisiin sulkutoimiin tartuntojen nousun vuoksi. 

Valtaosa Latvian väestöstä joutui jäämään torstaina etätöihin, ja koulut siirtyivät lähes täysin etäopetukseen. Lisäksi sulkuun kuuluu yöllinen ulkonaliikkumiskielto.

Rajoitukset koskevat myös niitä, jotka on täysin rokotettu. Pääministeri Krisjanis Karins pyysi tätä heiltä anteeksi.

– (Maassa) on edelleen liian monia rokottamattomia, jotka saavat koronatartunnan ja kuolevat sairaalassa, hän sanoi.

Latvian täysi-ikäisistä täysin rokotettuja on 54 prosenttia.

Moskova sulkeutuu 30. lokakuuta

Myös Venäjän pääkaupungin Moskovan ilmoitettiin torstaina siirtyvän viikon mittaisen sulkutilaan 30. lokakuuta alkaen. Ainoastaan elintarvikeliikkeet ja apteekit saavat olla normaalisti auki. 

Venäjällä koronakuolemien määrä on noussut tasaisesti. Kuolemia raportoitiin 1 028 kappaletta eilen keskiviikkona, kertoo Aftonbladet. 

Rokotettuja väestöstä on noin 35 prosenttia.

Puola väläyttää "äärimmäisiä toimenpiteitä"

Koronatartunnat ovat kasvaneet myös Iso-Britanniassa ja Puolassa. Britanniassa raportoitiin keskiviikkona 49 139 uutta tartuntaa.

Terveysministeri Sajid Javidin mukaan tartuntaluvut voivat pian ylittää 100 000:n rajan.  Ministeri ei kuitenkaan kannata rajoitusten palauttamista lääkäriliitto BMA:n suosituksesta huolimatta. 

Liitto varoittaa maan kasvavasta hoitovelasta. Liiton mukaan hoitojonossa on tällä hetkellä viisi miljoonaa potilasta. 

Puolassa tartuntamäärät ovat nousseet 5 000:n päivässä. Terveysministeri Adam Niedzielskin mukaan hallitus ei toistaiseksi suunnittele sulkutoimia.

– Jos tilanne jatkuu samanlaisena seuraavien päivien ajan, voimme joutua turvautumaan äärimmäisiin toimenpiteisiin, ministeri sanoo. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja