Mainos

Irlannin EU-kansanäänestys lokakuulle

Irlannin EU-kansanäänestys järjestetään lauantaina 19. lokakuuta, hallituksen tiedottaja ilmoitti tänään.

Irlantilaiset äänestävät nyt toista kertaa EU:n laajenemiseen liittyvän Nizzan sopimuksen hyväksymisestä. Äänestäjät torjuivat sopimuksen ratifioinnin viime vuoden kesäkuussa järjestetyssä äänestyksessä.

Irlanti on ainoa EU:n jäsenmaa, jossa Nizzan sopimuksen ratifiointi vaatii kansan hyväksynnän.

Pääministeri Bertie Ahern on luvannut kampanjoida kyllä-tuloksen puolesta laajemmin kuin maassa on tehty kertaakaan sitten vuoden 1972 kansanäänestyksen, jolloin irlantilaiset päättivät liittymisestä silloiseen EEC:hen. -(Lokakuun) kansanäänestys on ratkaisevan tärkeä sekä Irlannin että EU:n kannalta, varapääministeri Mary Harney sanoi.

EU-maat sopivat Nizzassa joulukuussa 2000 uudistuspaketista, jonka tavoitteena on uudistaa unionin hallintoa itälaajentumisen alla. Kymmenen maan on määrä liittyä EU:hun 2004.

Irlannissa EU:n laajentuminen on ruokkinut pelkoa itäeurooppalaisesta muuttajatulvasta ja maan sotilaallisen liittoutumattomuuden romuttumisesta.

Tuoreen kyselyn mukaan vain 16 prosenttia irlantilaisista "ymmärtää riittävästi" mistä Nizzan sopimuksessa on kyse. Kaikkien irlantilaisten myötämielisyydestäkään ei näytä olevan varmuutta.

Tänään julkaistu suppea mielipidetiedustelu kertoo, että maanviljelijöistä vain 45 prosenttia äänestäisi Nizzan sopimuksen puolesta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.