Mainos

Iranissa äänestysaikaa pidennettiin yleisöryntäyksen vuoksi

Iranilaiset ovat rynnineet vaaliuurnille äänestääkseen maan uudesta presidentistä. Äänestysprosentin arvioidaan nousevan jopa seitsemäänkymmeneen. Äänestysaikaa on jatkettu kahdella tunnilla yllättävän äänestysinnon vuoksi.

Presidenttiydestä kisaavat istuva presidentti Mahmud Ahmadinejad sekä maan entinen pääministeri Mir Hossein Mousavi. Vaaleissa on myös muita ehdokkaita, mutta he tulevat suosiossa kaukana kärkikaksikon takana.

Iranilaiset antavat nyt tuomionsa Ahmadinejadin kuluneista neljästä vuodesta presidenttinä. Kovasanaisen Ahmadinejadin aikana välit läntisen maailman kanssa ovat huonontuneet kovasti. Kilpailija Mousavi on aikonut ajaa valituksi tullessaan avoimempaa politiikkaa muun maailman suhteen. Maan ydinasetilannetta Mousavi tuskin pystyy muuttamaan, sillä suurista linjoista maassa päättää kaikkivoipa Ajatollah Khamenei.

Mousavi veikkauksissa edellä

Vaalikampanja on ollut kovaa loanheittoa puolin ja toisin. Ahmadinejad on syyttänyt Mousavia korruptiosta, ja Mousavi on vastannut samalla mitalla kritisoimalla kovin sanoin Ahmadinejadin talouspolitiikkaa. Maa painiskelee kovan inflaation ja pienenevien öljytulojen kanssa.

Ahmadinejadin kannatus on voimakkainta maaseudulla köyhien keskuudessa, Mousavin vankimmat tukijat löytyvät nuorten kaupunkilaisten joukosta. Korkean äänestysprosentin on arveltu toimivan Mousavin eduksi. Ensimmäisiä tuloksia voi odottaa aikaisin lauantaiaamuna. Mousavin arvellaan tällä hetkellä johtavan kamppailua.

Mikäli kumpikaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä, käydään toinen kierros 19. kesäkuuta. Jos Ahmadinejad häviää kamppailun, on se ensimmäinen kerta kun Iranin presidentti jää yhteen virkakauteen.

(MTV3 - AFP -Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.