Iranin presidentin kuolemaan osaa ottavat: Putin, Xi, Lavrov, Erdogan, al-Assad, Hamas ja Hizbollah

Iranin presidentin kuolemaa muistavien surunvalittelijoiden lista on kuvaava. Monien autoritaaristen maiden viesteissä ylisanoja ei säästelty.

Valtiojohtajista Ebrahim Raisin kuolemaan ovat osanottonsa välittäneet Iranin ylin johtaja Ali Khamenei, Venäjän Vladimir Putin sekä ulkoministeri Sergei Lavrov, Kiinan johtaja Xi Jinping, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sekä Syyrian presidentti Bashar al-Assad.

Khamenei julisti Iraniin viiden vuorokauden suruajan.

Myös äärijärjestöt Hamas sekä libanonilainen Hizbollah ovat esittäneet surunvalittelunsa Raisin kuolemasta helikopteriturmassa. Molemmat järjestöt ylistivät Raisia vankaksi tukijakseen.

Putinin mukaan Raisin panos Iranin ja Venäjän välisiin suhteisiin oli korvaamaton. Putin luonnehti Raisia erinomaiseksi johtajaksi. Myös Venäjän ulkoministeri kehui Raisia ja Amir-Abdollahiania Venäjän todellisiksi ja luotettaviksi ystäviksi, jotka kuolivat palvellessaan pyyteettömästi isänmaataan.

Hamasin mukaan järjestö oli arvostanut Raisin tukea Hamasille Israelin ja Hamasin välisten taistelujen aikana Gazan kaistalla. Hamas kutsui Raisin tukea ja solidaarisuutta palestiinalaisille väsymättömäksi.

Hizbollah puolestaan lisäsi tunteneensa Raisin jo pitkään ja kutsui häntä Hizbollahin sekä muiden vastarintaliikkeiden vankkumattomaksi suojelijaksi.

Iran on tukenut molempia äärijärjestöjä sekä muita Israelin-vastaisia ryhmiä alueella. Iranin naapurimaassa Pakistanissa julistettiin surupäivä ja liput nostettiin puolitankoon. Maat olivat parannelleet välejään sen jälkeen, kun molemmat tekivät iskuja toistensa maaperälle vuoden alussa.

Länsimaat vaisumpia

Länsimaiden johtajat eivät ole heti tuoreelraan juurikaan ottaneet osaa Raisin kuoleman johdosta. 

EU:sta ainakin Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel esitti tuoreeltaan surunvalittelunsa Raisin sekä muiden turmassa kuolleiden omaisille.

Sen sijaan Yhdysvalloissa ennen kuoleman vahvistumista useampi yhdysvaltalainen lainsäätäjä ilmaisi iloaan. 

Edustajainhuoneen jäsen, republikaanien Michael Waltz kutsui Raisia murhanhimoiseksi ihmisoikeuksien loukkaajaksi X:ssä. Republikaanisenaattori Rick Scott taasen kuvaili X:ssä maailman olevan turvallisempi ja parempi paikka, jos Raisi on kuollut.

Ensimmäinen video Iranin turmakopterista: Tuhoutui täysin 0:30
Ensimmäinen video Iranin turmakopterista: Tuhoutui täysin

Yhdysvallatkin esitti virallisen surunvalittelun

Maanantai-iltana Suomen aikaa Yhdysvallat esitti virallisen surunvalittelun Ebrahim Raisin, ulkoministerin Hossein Amir-Abdollahianin ja muiden helikopteriturmassa surmansa saaneiden kuoleman johdosta.

– Kun iranilaiset valitsevat uuden presidentin, me vahvistamme tukemme Iranin kansalle ja sen taistelulle ihmisoikeuksien ja perusvapauksien puolesta, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Matthew Miller sanoi lausunnossa.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin puolestaan kiisti, että Yhdysvalloilla olisi mitään tekemistä turman kanssa. Hänen mukaansa ei ole mitään syytä uskoa, että kyseessä oli jokin muu kuin onnettomuus.

– Jatkamme tilanteen seuraamista, mutta meillä ei ole käsitystä onnettomuuden syystä, hän sanoi.

Miller sanoi toimittajille, että Iranin hallitus oli pyytänyt periviholliseltaan Yhdysvalloilta apua helikopterionnettomuuden jälkeen. 

Hän ei kertonut yksityiskohtia, mutta sanoi, että Yhdysvallat ei pystynyt antamaan apua "pääasiassa logistisista syistä".

Lue myös:

    Uusimmat