Mainos

Iran varoittaa sodasta

Iranin korkein hengellinen johtaja ajatollah Ali Khamenei varoitti tänään Afganistania hallitsevaa Taleban-liikettä ja Pakistania suuresta sodan vaarasta alueella.

Khamenei tähdensi Iranin radion välittämässä lausunnossa, että hän on tähän asti estänyt sodan, jonka lopettaminen olisi erittäin vaikeaa. Kaikkien tulisi kuitenkin tietää, että sodan puhkeamisen vaara on suuri ja se on lähellä.

Konflikti voidaan estää vain sillä, että Talebanin johtajat tulevat järkiinsä ja lopettavat "katastrofaaliset" tekonsa, Khamenei sanoi. Pakistanin puolestaan pitäisi lakata puuttumasta Afganistanin asioihin.

Pakistan on toistuvasti kiistänyt, että sillä olisi joukkoja Afganistanin puolelle tai että se tukisi ja aseistaisi Talebania. Pakistan on yksi niistä kolmesta valtiosta, jotka ovat tunnustaneet Talebanin Afganistanin lailliseksi hallitsijaksi. Khamenein mukaan Pakistanin asevoimien hävittäjät ottivat osaa Bamianin kaupungin valtaukseen viikonloppuna.

Iran on keskittänyt noin 70 000 sotilastaan Afganistanin-vastaiselle rajalleen sen jälkeen kun Taleban surmasi yhdeksän iranilaisdiplomaattia Mazar-i-Sharifin valtauksen yhteydessä elokuussa. Iranin johto on ilmoittanut, että runsaat 200 000 sotilasta osallistuu piakkoin sotaharjoituksiin raja-alueella. Asevoimat ilmoittivat maanantaina olevansa valmiit toteuttamaan Ali Khamenein käskyt ja "suorittamaan mitä hyvänsä tehtäviä, missä ja minkälaisissa oloissa hyvänsä".

Iranilaiset odottavat "malttamattomina" maan hallituksen päätöstä siitä, miten toimiin Iran ryhtyy diplomaattien murhan vuoksi, Khamenei totesi. Taleban-liike ilmoitti maanantaina, että sillä on rajan tuntumassa aseissa noin 25 000 taistelijaa. Talebanin edustaja sanoi, että lisää joukkoja lähetetään rajalle varustautumaan Iranin mahdolliseen iskuun.

Iranilaiset tarkkailijat arvioivat, ettei suurimittainen hyökkäys ole todennäköinen. Eräiden huomioitsijoiden mukaan Iran saattaa kuitenkin ryhtyä rajoitettuun operaatioon, esimerkiksi ilmaiskuun, yleisen painostuksen vuoksi.

YK huolissaan shiaväestöstä

Keski-Afganistanissa sijaitsevassa Bamianissa oli maanantaina rauhallista sen jälkeen kun kaupunki sunnuntaina päätyi talebanien käsiin useita päiviä kestäneiden taisteluiden jälkeen.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustaja kertoi olevansa huolissaan kaupungin shialaisen väestön kohtalosta. UNHCR toivoo, että naapurimaat päästävät pakenevia ihmisiä ylittämään Afganistanin rajan, edustaja sanoi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan sunnilainen Taleban surmasi tuhansia shiamuslimeja Mazar-i-Sharifin valtauksen yhteydessä. Myös YK:n mukaan näyttää siltä, että suuri joukko siviilejä sai surmansa valtauksessa.

Taleban on kiistänyt tiedot ja sanonut, ettei se tapa naisia eikä lapsia. Talebanin radio kertoi maanantaina, että järjestö on antanut joukoilleen tiukat ohjeet kohdella Bamianin paikallista väestöä ja vankeja hyvin.

Radion mukaan Taleban sallii kansainvälisten avustusjärjestöjen avuntoimitukset Bamianiin.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.