Mainos

Iran kehotti Kiinaa ja Venäjää puolustamaan ydinohjelmaa

Iran vakuuttaa olevansa valmis jatkamaan neuvotteluja ydinohjelmastaan kaikkien YK:n turvallisuusneuvoston osapuolten kanssa. Kiinalta ja Venäjältä Iran toivoo vahvaa tukea ydinohjelmansa puolustamisessa.

Iran on kehotti tänään YK:n turvallisuusneuvoston pysyviä jäsenmaita Kiinaa ja Venäjää puolustamaan maan ydinohjelmaa samalla kun ydinkiista oli menossa turvaneuvoston kaikkien maiden käsittelyyn. Iranin ulkoministeriön edustajan mukaan Kiinan, Venäjän ja turvaneuvoston muidenkin maiden tulisi muistaa, että Iranin puolustustaminen merkitsee kansainvälisten järjestöjen, yhteistyön ja monenkeskisyyden puolustamista.

Ehdotus YK:n Iran-lauselmaksi

Turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat eivät ole päässeet sopuun Irania koskevasta ratkaisuesityksestä Venäjän ja Kiinan vastustuksen vuoksi. Venäjä ja Kiina vastustavat mahdollisia Iranin vastaisia pakotteita ja haluavat, että Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA pysyy keskeisessä roolissa kiistan selvittelyssä.

Pysyvät jäsenmaat ovat keskustelleet kiistasta keskenään päivän aikana. Yhdysvallat, Britannia ja Ranska esittelevät oman ratkaisuehdotuksensa kaikille 15 jäsenmaalle myöhemmin tällä viikolla.

Iranin ulkoministeriön edustaja Hamid Reza Asefi vakuutti jälleen tänään, ettei Iranilla ole aikomusta lopettaa ydinenergiaan liittyvää tutkimusta. Samalla hän sanoi, että Iran on valmis jatkamaan neuvotteluja kaikkien osapuolten kanssa.

Turvaneuvostoon kuuluva Kreikan YK-lähettiläs Adamantios Vassilakis sanoi eilen, ettei koe Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan ehdotuksia Iran-lauselmaksi ongelmallisina. Hänen mukaansa ne liikkuvat samoilla linjoilla kuin IAEA:n hallintoneuvoston jo tekemät päätökset.

Turvaneuvostossa ovat lisäksi Tanska, Argentiina, Japani, Tansania, Kongon tasavalta, Ghana, Peru, Qatar ja Slovakia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.