Mainos

Irakissa syntyi uusi mielenosoitusaalto – pääkaupungissa katuja suljettu: "Tulemme jatkamaan protesteja kunnes korruptoituneet ihmiset ja varkaat on heivattu ulos ja hallitus kaatuu"

Irakissa uusi mielenosoitusaalto johti sunnuntaina katujen ja hallituksen toimistojen sulkemiseen maan pääkaupungissa Bagdadissa.

Protestit korruptiota ja valtavaa työttömyyttä vastaan alkoivat reilu kuukausi sitten. Ainakin 240 ihmistä on saanut surmansa ja yli 8 000 loukkaantunut mielenosoitusten aikana.

Protestit ovat nyt uudestaan kiihtyneet. Opiskelija- ja ammattiyhdistykset julistivat yhdessä väkivallattoman vastarinnan kampanjan sunnuntaina.

Bagdadissa yliopistoikäiset opiskelijat pysäköivät autoja pääväylille tukkiakseen liikenteen. Muslimienemmistöisessä Irakissa työviikko alkaa sunnuntaina.

– Katuja tukkimalla päätimme lähettää viestin hallitukselle, että tulemme jatkamaan protesteja kunnes korruptoituneet ihmiset ja varkaat on heivattu ulos ja hallitus kaatuu, 25-vuotias Tahseen Nasser sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Toiset opiskelijat osallistuivat istumalakkoon kouluissaan, ja kansallinen opettajien liitto laajensi viime viikolla aloittamansa lakkoa. Myös insinöörien ja juristien ryhmät ovat osoittaneet tukensa mielenosoituksille.

Istumalakot viittaavat uuteen protestivaiheeseen

Hallitus on ehdottanut koko liudan uudistuksia, muun muassa sosiaalihuoltosuunnitelmia ja aikaistettuja vaaleja, kunhan uusi äänestyslaki saadaan ajettua läpi.

Lupausten vaikutus mielenosoittajiin on kuitenkin jäänyt vähäiseksi.

– Päätimme kampanjoida tekemällä väkivallatonta vastarintaa, sillä olemme kurkkuamme myöten täynnä hallituksen valheita ja lupauksia niin kutsutuista uudistuksista, lakkoileva hallituksen työntekijä Mohammad al-Assadi sanoi AFP:lle.

Koulut ja hallituksen toimistot olivat suljettuina Bagdadissa ja puolentusinassa muussa eteläisessä kaupungissa.

Mielenosoittajat sulkivat myös moottoritien Umm Qasrin satamaan, joka on yksi pääväylistä Irakiin tuotavalle ruualle ja lääkkeille. Satamalähde kertoi AFP:lle, että noin 12 laivaa joutui viemään tavaransa muualle lauantaina, koska ne eivät päässeet purkamaan lastia.

Istumalakot viittaavat uuteen vaiheeseen protesteissa. Niitä on jo kutsuttu Irakin suurimmaksi ruohonjuuriliikkeeksi vuosikymmeniin. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja