Irakin yöllisen räjähdyksen syytä tutkitaan – väitteitä hyökkäyksestä

Irakin turvallisuuslähteet kertoivat aikaisin lauantaina, että sen asevoimien Calson tukikohdassa maan keskiosassa on tapahtunut räjähdys. Joukkojen komentaja sanoi, että kyseessä oli hyökkäys, kun taas armeija sanoi tutkivansa asiaa.

Kaksi turvallisuuslähdettä oli aiemmin sanonut, että ilmaisku aiheutti räjähdyksen, joka tappoi Irakin kansanmobilisointijoukkojen (PMF) jäsenen ja haavoitti kahdeksaa muuta. Asiasta uutisoi uutistoimisto Reuters. Kalson sotilastukikohta sijaitsee noin 50 kilometriä Bagdadista etelään.

Al Jazeeran mukaan videot ja kuvat tapahtumapaikalta osoittivat valtavan räjähdyksen, joka sytytti myös ympäröivien alueiden puut tuleen ja levitti paloa. Tukikohdan sisältä lauantaiaamuna otetuissa kuvissa näkyi suuri kraatteri sekä teiden ja ajoneuvojen vaurioita.

PMF kertoi lausunnossaan, että sen esikuntapäällikkö Abdul Aziz al-Mohammedawi oli käynyt paikalla ja käynyt läpi saatuja tietoja tapahtuneesta.

Irakin armeijan mukaan tekninen ryhmä tutkii tukikohdassa tapahtuneen räjähdyksen ja tulipalon syytä. 

– Ilmapuolustuksen komentokeskuksen raportin mukaan Babilin ilmatilassa ei ollut lennokkia tai hävittäjäkonetta ennen räjähdystä tai sen aikana, armeija sanoi lausunnossaan.

Myös Irakin hallitus sanoo tutkivansa tapausta. Irakin pääministeri Mohammed Shia al-Sudani on parhaillaan Yhdysvalloissa.

Lähi-idän tilanne tavallista jännitteisempi

Irakin Babilin maakunnassa sattunut välikohtaus sattui, kun jännitteet olivat tavallista korkeammalla Lähi-idässä. 

Lähteiden mukaan Israel oli tehnyt iskun Iranin Isfahanin kaupunkiin perjantaina. Teheran on vähätellyt sitä ja ilmoittanut, ettei sillä ole suunnitelmia vastatoimiin.

Iranin ulkoministerin mukaan Israelin tekemiksi oletetut iskut Iraniin olivat "vähäpätöisiä", eikä Iranilla ole aikeita vastata niihin. Hossein Amir-Abdollahian sanoi NBC:n haastattelussa, että iskut tehtiin lennokeilla jotka olivat "kuin lasten leluja". Hänen mukaansa Iran ei ryhdy vastatoimiin, ellei sen etuja uhata.

– Se mitä tapahtui, ei ollut mikään isku. Siellä oli pari-kolme lennokkia, jotka ovat samaa tasoa kuin lelut, joilla lapset leikkivät Iranissa, ulkoministeri sanoi.

– Niin kauan kuin Israelin hallinto ei ryhdy mihinkään uuteen seikkailuun Iranin etuja vastaan, me emme aio vastata.

Välikohtaus sattui kuusi päivää sen jälkeen, kun Iran oli ampunut ohjuksia ja lennokkeja Israelia kohti vastauksena Israelin oletettuun ilmaiskuun. Siinä tuhoutui osa Iranin Damaskoksessa sijaitsevasta suurlähetystöstä ja seitsemän Iranin vallankumouskaartin upseeria kuoli 1. huhtikuuta.

Yhdysvaltain johto kiistää osuutensa räjähdykseen

PMF:ään kuuluu Iranin tukemia ryhmiä, jotka toimivat Irakin islamilaisen vastarintaliikkeen lipun alla. He ovat hyökänneet alueella olevia Yhdysvaltain joukkoja vastaan ja kohdistaneet hyökkäyksiä Israeliin Gazan sodan puhkeamisen jälkeen julistamalla tukevansa palestiinalaisia. 

Niiden hyökkäykset Syyriassa ja Irakissa olevia Yhdysvaltain joukkoja vastaan loppuivat helmikuun alussa sen jälkeen, kun lennokki-isku tappoi kolme Yhdysvaltain sotilasta Jordaniassa. Tämä johti Yhdysvaltain raskaisiin ilmaiskuihin Irakissa ja Syyriassa.

PMF:ään kuuluu Iranin tukemia ryhmiä, jotka toimivat Irakin islamilaisen vastarintaliikkeen (Islamic Resistance in Iraq) lipun alla. 

Yhdysvaltain armeijan keskusjohto kiisti varhain lauantaina X:ssä julkaisemassaan viestissä tiedot, joiden mukaan Yhdysvallat olisi tehnyt ilmaiskuja Irakissa. "Yhdysvallat ei ole tänään tehnyt ilmaiskuja Irakissa", se sanoi.

PMF aloitti toimintansa aseistettujen ryhmittymien ryhmittymänä, joista monet olivat lähellä Irania. Irakin viranomaiset tunnustivat sen myöhemmin viralliseksi turvallisuusjoukoksi.

Lähde: Reuters

Lue myös:

    Uusimmat