Mainos

Irakin vakoilukiista laajenee

Korkea-arvoisen hallituksen virkamiehen mukaan Yhdysvallat keräsi sotilaallista tietoa Irakista osallistuessaan YK:n asetarkastusryhmän työhön. Nimettömänä pysytelleen virkamiehen mukaan olisi naiivia ajatella, että Yhdysvallat kieltäytyisi käyttämästä hyväkseen asetarkastajien keräämiä tietoja.

-On äärimmäisen lapsellista ajatella, että tarjoamme seitsemäksi vuodeksi tietomme, tekniikkamme, asiantuntemuksemme ja ihmisemme auttamaan UNSCOMia työssään, ja sitten kehitämme jonkin keinotekoisen esteen, jotta ihmiset unohtaisivat, mitä ovat nähneet ja kuullet, hän sanoi.

Ulkoministeriön edustaja James Rubin sanoi aikaisemmin, että Yhdysvallat oli auttanut YK:ta etsimään Irakin kätkemiä aseita, mutta ei ollut kerännyt tietoja omiin tarkoituksiinsa.

Annan ja Butler kiistävät tiedot

YK:n pääsihteerin Kofi Annanin edustaja kiisti eilen, että pääsihteerillä olisi pitäviä todisteita siitä, että YK:n asetarkastajat ovat avustaneet Yhdysvaltain tiedustelutoimintaa Irakissa.

Myös YK:n asetarkastusryhmän johtaja Richard Butler kiisti ehdottomasti tiedot, joiden mukaan Yhdysvaltain tiedustelupalvelu olisi käyttänyt hänen johtamaansa ryhmää vakoilutarkoituksiin. Washington Post -lehden mukaan YK:n pääsihteeri Kofi Annan on saanut todisteita, joiden mukaan Irakissa toimivat YK:n asetarkastajat ovat auttaneet Yhdysvaltojen tiedustelupalvelua.

Lehden mukaan pääsihteeri on hyvin huolestunut tiedoista, jotka todeksi osoittautuessaan uhkaisivat maailmanjärjestön puolueetonta asemaa.
(STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.