Mainos

Irakin ja shia-muslimien yhteenotot kiihtyvät

Oppositiolähteiden mukaan Irakin turvallisuusjoukkojen ja shiamuslimien väliset yhteenotot ovat jatkuneet jo kolmatta päivää monissa irakilaisissa kaupungeissa. Yhteenottojen jatkumisesta kertoi Iranissa toimivan Irakin oppositiopuolueen johtaja Ajatollah Mohammad Bagr al-Hakim.

Eri uutistoimistojen antamat tiedot yhteenottojen uhrien lukumäärästä vaihtelevat huomattavasti. AFP:n lainaaman al-Hakimin mukaan maan pääkaupungissa Bagdadissa on kuollut 25 ja loukkaantunut 250 viimeisten kolmen päivän aikana, kun taas uutistoimisto Reutersin lainaaman shiamuslimien tiedottajan mukaan kuolonuhreja olisi jo 300.

Irak kiisti

Irakin virallinen edustaja kiisti puolestaan tiedot levottomuuksista ja yhteenotoista. Irakin uutistoimiston johtaja kenraali Uday al- Ta'ie sanoi tiedotustilaisuudessa Bagdadissa, ettei tällaisissa uutisissa ole mitään perää. Koko juttu on hänen mukaansa mielikuvituksen tuotetta. Kenraali lupasi myös viedä toimittajia eteläisiin Misanin ja Dhi-Qarin maakuntiin, jotta nämä voisivat itse perehtyä tilanteeseen.

Veriset yhteenotot hallituksen turvallisuusjoukkojen ja opposition välillä leimahtivat lauantaina, kun tieto Irakin shiamuslimien johtajan murhasta tuli julkisuuteen. Mohammad Sadeq al-Sadr ja kaksi hänen poikaansa murhattiin perjantaina. Sadr on kolmas viimeisen vuoden aikana surmattu shiamuslimijohtaja.

Hakim, jonka mukaan Irak on "suuren romahduksen partaalla", vetosi maanantaina kansainväliseen yhteisöön, että se "kantaisi vastuunsa ja ryhtyisi toimiin Irakin kansan ja uskonnollisten johtajien suojelemiseksi". Hänen mukaansa Sadrin murha oli Irakin hallituksen suunnittelema. Irakin 22-miljoonaisesta väestöstä on 65 prosenttia shiamuslimeja. Maan johto on kuitenkin sunnimuslimien käsissä. (STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.