Mainos

Irakin asetarkastuskiistassa ei lähentymistä

Yhdysvaltain ja Irakin asetarkastusneuvotteluissa ei tänään päästy lähemmäksi kompromissia YK:n asetarkastajien paluusta. Asetarkastajien paluu olisi askel Irakiin 12 vuotta sitten kohdistetun taloussaarron purkamiseksi.

YK:n tiedottaja Fred Eckhard ei nähnyt merkkejä lähentymisestä YK:n pääsihteerin Kofi Annanin ja Irakin ulkoministerin Naji Sabrin toista päivää jatkuneissa neuvotteluissa Itävallan pääkaupungissa Wienissä.

Neuvotteluja päätettiin kuitenkin jatkaa, vaikka niiden oli määrä päättyä perjantai-iltaan mennessä.

Irak on asettanut taloussaarron purkamisen ehdoksi YK:n asetarkastajien paluulle. YK veti Irakissa maaliskuusta 1991 olleet asetarkastajansa pois juuri ennen Yhdysvaltain ja Britannian ilma-iskuja joulukuussa 1998.

Asetarkastajien tehtävänä on varmistaa, että Irak on lopettanut kiellettyjen aseiden valmistamisen. Yhdysvallat syyttää Irakia joukkotuhoaseiden valmistamisesta ja on uhannut kaataa presidentti Saddam Husseinin osana syyskuun terrori-iskujen jälkeistä terrorismin vastaista kampanjaa. Taloussaarron syynä oli Persianlahden sotaan johtanut Irakin hyökkäys Kuwaitiin.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.