Irak hylkäsi USA:n päätöslauselmaluonnoksen

Irak on kieltäytynyt hyväksymästä päätöslauselmaluonnosta, jonka USA aikoo esitellä YK:n turvallisuusneuvostolle. USA on jatkanut oman Irak-politiikkansa lobbaamista mm. Moskovassa.

Irak kieltäytyy hyväksymästä päätöslauselmaluonnosta, jonka Yhdysvallat aikoo esitellä YK:n turvallisuusneuvostolle. Lauselman mukaan Saddamille pitäisi myöntää vain seitsemän päivää aikaa hyväksyä maalle asetettu vaatimuslista.

Diplomaattilähteet kertoivat, että listaan kuuluvat joukkotuhoaseiden kehittelyohjelmien paljastaminen ja kaikkien alueiden avaaminen tarkastuksille.

Irakin varapresidentti Taha Yassin Ramadanin mukaan mitään Irakin turvallisuutta vaarantavia lisäyksiä ei voida hyväksyä.

Irakin varapääministeri Tariq Aziz on puolestaan tänään varoittanut, että Yhdysvallat tulee kärsimään ennenäkemättömiä henkilötappioita, mikäli se hyökkää Irakiin.

USA jatkaa lobbaamista

Yhdysvallat on jatkanut ponnisteluja keskeisten maiden saamiseksi oman Irak-näkemyksensä taakse.

Yhdysvaltain varaulkoministeri Marc Grossman lensi iltapäivällä Moskovaan tapaamaan Venäjän ulkoministeriä Igor Ivanovia.

Ivanov tähdensi kaksituntisen neuvottelurupeaman jälkeen, että Venäjä "kannattaa edelleen YK:n asetarkastajien mahdollisimman pikaista paluuta Irakiin". Hänen mielestään se on ainoa tapa varmistua maan mahdollisista joukkotuhoaseista.

Ivanovin mukaan Venäjä on kuitenkin valmis Irak-kysymyksessä kuulemaan kaikkia turvallisuusneuvoston pysyviä jäsenmaita. Grossman sanoi neuvottelujen jälkeen olevansa tyytyväinen. -Olimme yhtä mieltä siitä, että Irak muodostaa haasteen YK:lle ja maailmanrauhalle, hän sanoi uutistoimisto Interfaxille.

Grossman kävi aiemmin Pariisissa, mutta ei onnistunut muuttamaan Ranskan asennoitumista.

Yhdysvallat on yhdessä Britannian kanssa sorvannut YK:n turvallisuusneuvostolle kovasanaisen Irak-päätöslauselmaluonnoksen.

Luonnosta ei ole virallisesti julkistettu, mutta New York Times kertoi, että luonnoksessa annetaan Irakille vain seitsemän päivää aikaa suostua YK:n turvallisuusneuvoston uusiin vaatimuksiin. Samalla luonnoksessa vaaditaan, että Irakin on 30 päivän kuluessa avattava kaikki alueensa YK:n asetarkastajien tutkittaviksi.

Mikäli Irak "antaa vääriä tietoja tai laiminlyö" tietojen antamisen joukkotuhoaseistaan tai muutoin ei noudata YK:n päätöslauselmia, voi jokin YK:n jäsenvaltio päätöslauselmaluonnoksen mukaan "käyttää kaikkia tarpeellisia keinoja", jotta Irak saadaan noudattamaan YK:n määräyksiä. "Kaikki tarpeelliset keinot" ovat diplomatian koodisana sotatoimille.

Ranska, Venäjä ja muutkin vastahangassa

Grossman tapasi Pariisissa myös presidentti Jacques Chiracin, joka toisti maansa vastustavan uuden Irak-päätöslauselman hyväksymistä YK:n turvallisuusneuvostossa.

Ranska ja Venäjä ovat, Yhdysvaltain, Britannian ja Kiinan tavoin, turvallisuusneuvoston pysyviä jäsenmaita, jotka voivat kaataa minkä tahansa ehdotuksen. Chiracin mieltä ei saanut kääntymään myöskään presidentti George W. Bush, joka soitti Chiracille.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on jo aiemmin antanut ymmärtää, ettei uutta Irak-päätöslauselmaa tarvita.

Venäjän ulkoministeriö tähdensi lausunnossaan tänään, että Britannian aiemmin julkistama Irak-selonteko ei ollut sisältänyt uusia todisteita siitä, että Irakilla olisi joukkotuhoaseita.

Myös Kiinan pääministeri Zhu Rongji, joka on vierailulla Ranskassa, vaati Irakin alueellisen koskemattomuuden kunnioittamista.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 28.09.2002)

Lue myös:

    Uusimmat