Mainos

Intialainen menestystarina: terveitä vauvoja, onnellisia vanhempia

Vapaaehtoinen Swati Jadhav huolehtii odottavien äitien ja vastasyntyneiden hyvinvoinnista Ambegaonissa, Länsi-Intiassa. Kymmenessä vuodessa hän on nähnyt syrjäisen ja köyhän kotiseutunsa puhkeavan kukkaan – suomalaisten kummien tuella.

Aurinko paahtaa pilvettömältä taivaalta. Kirkkaan turkoosin värisen talon oveen koputetaan.

– Swati täällä, onko teillä hetki aikaa? Tulin katsomaan nuoren äidin ja pienokaisen vointia, tulija kysyy.

Swati Jadhav otetaan iloisesti vastaan. Hän on vapaaehtoisena kyläterveystyöntekijänä tuttu ja turvallinen henkilö kaikille.

Swati tekee työtä alueella, joka on muuttunut kymmenessä vuodessa täysin. Vielä 15 vuotta sitten puolet Ambegaonissa syntyneistä vauvoista menehtyi. Maaperä ei tuottanut ja työtä oli haettava muualta. Vain reilu kolmannes lapsista aloitti peruskoulun. Vaikutti siltä, että köyhyyden kierre oli liian voimakas katkaistavaksi.

Suomen World Vision aloitti yhteistyön suunnittelun alueen kylien kanssa vuonna 1995. Ihmiset rohkaistuivat tarjotusta tuesta ja ryhtyivät aktiivisesti kehittämään kotiseutuaan. Tämä johti täyskäännökseen kymmenien tuhansien ihmisten elämässä.

Tulevaisuus täynnä toivoa

Swatin kaltaisilla terveystyöntekijöillä on tärkeä rooli hyvinvoinnin lisääntymisessä Ambegaonissa. World Visionin koulutuksen läpikäyneet vapaaehtoiset kertovat paitsi sairauksien ehkäisystä ja hoidosta, myös olemassa olevista terveyspalveluista sekä terveyteen liittyvistä oikeuksista.

Terveystyöntekijät tapaavat raskaana olevia naisia kuukausittaisilla kotikäynneillä. He kertovat kuvien avulla raskaudesta sekä tärkeistä asioista ennen ja jälkeen synnytyksen.

Neuvonnan ansiosta äidit osaavat imettää vauvojaan ja antaa isommille lapsille oikeanlaista ravintoa. He syövät monipuolisemmin myös itse.

Swati käy kylässään syntyneiden vauvojen ja heidän vanhempiensa luona tarkastamassa, että kaikki voivat hyvin. Vauvan tiedot kirjataan tarkasti ylös ja niitä verrataan ohjetaulukkoon, jotta saadaan selville, onko kehitys normaalia. Jos jotain poikkeavaa esiintyy, Swati ottaa yhteyttä lääkäriin ja järjestää joko koti- tai sairaalakäynnin.

Suomen World Visionin tavoitteena on ollut parantaa paitsi lasten terveyttä, myös kyläläisten koulutusta, ravitsemusta, terveyttä, toimeentuloa ja osallistumismahdollisuuksia.

Siinä on onnistuttu: Swatin kotikylässä elinolojen ja asenteiden kokonaisvaltainen muutos näkyy erityisesti rohkeissa naisissa. He eivät jää taka-alalle, vaan huolehtivat omasta ja perheidensä hyvinvoinnista. Usko omiin kykyihin on vahva ja vastuu alueen kehityksestä varmoissa käsissä.

Kummit muutoksentekijöinä

Menestystarinassa on tärkeä rooli paitsi kyläläisillä itsellään myös sadoilla hyväsydämisillä suomalaisilla, jotka ovat toimineet paikallisten lasten kummeina. Heidän kuukausittainen kummimaksunsa on mahdollistanut lasten ja aikuisten hyvinvoinnin ja oikeuksien parantamisen.

Vuosien varrella aikaan saatuja tuloksia on seurattu yhdessä: lapset on rokotettu, pellot on saatu tuottamaan, vedenjakelu toimii ja kaikki lapset käyvät koulua. Samalla tuhannet tarinat, kirjeet ja kuvat ovat matkanneet maanosasta toiseen kummilasten ja kummien välillä.

Ambegaonin aluekehitysohjelma päättyy tänä vuonna. Alueen asukkaiden, World Visionin ja kummien yhteinen tavoite on saavutettu: köyhyyden kierre on katkaistu.

Tulisitko kummiksi?

Suomen World Visionilla on Ambegaonin kaltaisia aluekehitysohjelmia kuudessa eri maassa. Järjestön työtä tukee 14 000 suomalaista kummia, sillä kummius on helppo tapa auttaa heikoimmassa asemassa olevia kehitysmaan lapsia ja perheitä. Lapset Keniassa, Ugandassa, Intiassa, Sri Lankassa, Kolumbiassa ja Perussa tarvitsevat kummeja. Tulisitko sinä kummiksi? Kummina muutat maailmaa.

Huom. Jutun kuvat suurenevat klikkaamalla.

Lue myös:

Artikkelin tarjoaa:Suomen World Vision

Lue myös:

    Uusimmat