Mainos

Internet-piratismi kiihtyy, Suomi kärkimaita

Maailman johtavien ohjelmistovalmistajien edustaja Business Sotfware Alliance (BSA) varoittaa tietokoneohjelmistopiratismin jyrkästä kasvusta internetissä. Tekijänoikeusrikoksissa Ruotsi ja Suomi ovat Euroopan kärkimaita.

BSA:n mukaan tekijänoikeusrikokset internetissä yleistyvät nopeasti. Tällä haavaa näiden rikosten vuosittainen kasvu Euroopassa on peräti 450 prosenttia - kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon aikana BSA on saanut jo 241 ilmoitusta.

Viime vuonna BSA sai Euroopassa 225 ilmoitusta epäillystä tietokoneohjelmistopiratismista netissä. Ilmoitukset johtivat 25 tuomioon, ja sakkoja sekä korvauksia tuomittiin maksettaviksi noin 16 miljoonaa markkaa. Tämä piratismin laji on Euroopassa yleisintä Ruotsissa (50 ilmoitettua tapausta) ja Suomessa (41 tapausta).

Helppous houkuttaa

Internet-piratismin laajenemiselle on syynsä: nettikäyttäjien määrä on ensinnäkin kasvanut, ja tämä lisää osaltaan myös laittomien ohjelmistokopioiden levittämistä. Laittomuuksiin houkuttavat myös tekniikan nopea kehittyminen sekä pieni kiinnijäämisriski.

BSA on tehnyt Euroopassa internet-palveluntarjoajia (ISP) koskevan aloitteen, jonka tarkoitus on ilmoittaa palveluntarjoajille kaikesta laittomasta toiminnasta, joka voidaan jäljittää heidän internet-palvelimelleen.

BSA soveltaa Pohjois-Amerikassa hyväksi havaittua käytäntöä, jossa internet-palveluntarjoajat ja BSA yhdessä poistavat laittomasti toimivat kotisivujen ylläpitäjät verkosta. Webbisivuja ei pelkästään suljeta, vaan ne varustetaan näkyvällä BSA:n sinetillä. Se varoittaa jokaista sivulle pyrkijää ohjelmistopiratismista ja kertoo, että webbipalvelu on suljettu laittoman kopioinnin vuoksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.