Mainos

Inkoolainen Sam Öhman lähtee tänään ylittämään Atlantin soutaen – osa parin kuukauden matkasta taittuu alasti

Massiiviset valtamerisoutuveneet starttaavat tänään yli Atlantin. Inkoolainen Sam Öhman osallistuu Talisker Whisky Atlantic Challenge -kisaan, jossa hän soutaa ensimmäisenä suomalaisena yksin Kanariansaarilta valtameren toiselle puolen Antigualle. Jännitystä on ilmassa, mutta kaikki on valmista.

Sam Öhman vastasi puhelimeen eilen La Gomeran satamasta Kanariansaarilla. Huikea valtamerimatka alkaa tänään ja ohjelmassa oli vielä viime hetken tarkistuksia ja harjoitellaan lähtöä.

– Lähdöt on porrastettu viiden minuutin välein. Starttiharjoitukset tehdään nyt vain neljällä veneellä Espanjan satamaviranomaisten vuoksi, kertoo Öhman.

Kaikkiaan kilpailussa on mukana 28 venekuntaa ja kuusi niistä soutaa yksin. Lähtö on satamasta, joka toimii myös matkustajasatamana.

Tällä hetkellä kaikki vaikuttaa valmiilta, eikä isoja yllätyksiä ole tullut. Lähtölupakin on  jo saatu.

– Ei paineita, menee miten menee. Vene on valmis ja nyt kaikki säädetään vielä toimivaan kuntoon. Espanjassa on tehty viimeisiä asennuksia.

Kaikki reilassa

Päivää ennen lähtöä Sam Öhman kertoo tunteiden olevan hermostuneet ja pelokkaat, mutta halu päästä matkaan on jo kova.

– Tunnelmat ovat aika lailla jännittyneet. Nukkuminen vähän vaikeaa, kun ajatukset ovat vahvasti jo merellä. Tämä on minulla purjehduksilta tuttua, maissa ajattelee paljon, hän pohtii.

Kaikki on kuitenkin miehen mukaan reilassa.

– Mies kunnossa ja vene kunnossa!

Opastusta matkalle on kerätty myös kokeneilta valtamerisoutajilta. Yksi vinkeistä on soutaminen alasti.

– On hoitavaa soutaa alasti, jos ja kun tulee suolahiertymiä takapuoleen ja taipeisiin. Ne hoidetaan putsaamalla makealla vedellä ja tuulettaen. Alasti soutaminen on vain yksi detalji muiden joukossa, jonkun matkan kaiketi soudankin alasti, Öhman kertoo.

Kokonaisuus jännittää

Kokonaisuus jännittää Samia eniten, mutta mielessä pyörivät tahtomatta myös ensimmäisten päivien sääolosuhteet.

– Jo alkumatkaan on luvattu reipasta tuulta. Olen tehnyt paljon duunia, etten ajattelisi asiaa. Pehmeä aloitus olisi mukavampi, nyt taitaa olla shokkihoito.

Sään ja tekniikan lisäksi matkaa sävyttävät henkiset elementit.

– Kotoa pois oleminen, yksinäisyys ja eristyksissä oleminen ovat vielä mysteereitä. Kaikki tulee uutena, Sam toteaa.

Suuri tuntematon

Iso valtameri on tarkoitus ylittää 70-90 päivässä. Muutaman kuukauden kuluttua satama häämöttää Antiguassa Karibialla. Jännityksen lomassa matkan haaveisiin mahtuu unohtumattomia kokemuksia.

– Odotan hirveästi, että näkisin valaita. Se on iso toiveeni. Merellä myös auringonnousut ja -laskut ovat aina upeita, Sam toteaa.

Meri on miehelle kokeneena purjehtijana tuttu, mutta siirtyminen soutuveneen airoihin on loikka uuteen.

– Odotan, että tulee vaikeita aikoja ja hienoja hetkiä. Hienoista hetkistä saa voimaa, joilla pääsee yli niistä huonommista.

Öhmanin mukaan tunnelma on ristiriitainen; jännittynyt, mutta silti erittäin odottava.

– Tällä hetkellä suurin tunne on jännitys, kun lähtee kohti suurta tuntematonta. Ei tiedä mitä tulee, mitä olettaa ja odottaa. Kova halu kuitenkin jo lähteä, mies toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.