Mainos

Influenssatapausten määrä kasvanut rajusti – voiko talviloman vielä pelastaa rokotteella?

Influenssa on levinnyt Suomessa tällä kaudella poikkeuksellisella tavalla. Vuoden vaihteen jälkeen laboratoriovarmistettujen tapausten määrä on kasvanut viikko viikolta voimakkaasti eikä taudin leviämiselle näy vielä tasaantumisen merkkejä.

Viime viikolla influenssan kaltaisen taudin takia terveysasemille oli hakeutunut jo lähes koko maassa joko paljon tai erittäin paljon potilaita. Influenssaan sairastuneiden kokonaismäärää ei tiedetä, sillä suuri osa potee tautia kotona käymättä lääkärissä.

11:30

Lähes kaikki influenssaan sairastuneista ovat saaneet A(H1N1) -viruksen, joka on sikainflunessan jälkeläisvirus. 

– Vaikka sairastuneiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, oireet eivät kuitenkaan ole olleet tavanomaista rajumpia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkija Niina Ikonen.

Perusterve ihminen sairastaa influenssaa yleensä 1-2 viikkoa. Jos potilas hakeutuu lääkäriin 48 tunnin sisällä sairastumisesta, lääkäri voi määrätä hänelle lääkettä, joka voi lyhentää taudin kestoa ja lievittää oireita. Suurin osa hoitaa oireitaan kuitenkin särkylääkkeiden avulla.

Voiko rokotteella pelastaa hiihtoloman?

Ensimmäiset koululaisten hiihtolomat alkavat Suomessa kahden viikon kuluttua ja moni viettäisi loman mielellään terveenä. 

– Mikään ei estä ottamasta rokotetta, mutta sen suoja alkaa vasta kahden viikon kuluttua. Jos nyt ottaa influenssarokotteen, tautiin voi sairastua vielä parin viikon ajan.

– Nyt otettu rokote estää kyllä melko tehokkaasti hiihtolomalla sairastumisen, sillä tällä hetkellä kiertävät virukset ovat samankaltaisia rokoteviruksen kanssa, toteaa erikoistutkija Niina Ikonen. 

Influenssarokote antaa suojan kolmea eri influenssavirusta vastaan.

1:29

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.