Mainos

Inflaatio oli heinäkuussa 0,5 prosenttia – sähkö, savukkeet ja vuokrat nostivat hintoja

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos oli heinäkuussa 0,5 prosenttia.

Kuluttajahintoja nostivat heinäkuussa eniten ajoneuvoveron, sähkön, savukkeiden ja vuokrien kallistuminen viime vuoteen verrattuna.

Kuluttajahintoja puolestaan hillitsivät eniten muun muassa matkapuhelinten ja käytettyjen autojen hintojen sekä asuntolainojen korkojen lasku.

Kesäkuussa inflaatio oli 0,7 prosenttia. Kuluttajahintojen muutos kesäkuusta heinäkuulle oli 0,3 prosenttia miinuksella.

Yhdenmukaistettu indeksi tasainen

Yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi oli koko euroalueella ennakkotietojen mukaan heinäkuussa 1,3 prosenttia, joka on sama luku kuin kesäkuussa. Suomen vastaava inflaatio oli heinäkuussa Tilastokeskuksen mukaan 0,6 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Veromuutokset vaikuttivat alkoholiin ja tupakkaan

Veromuutokset ovat vaikuttaneet eniten alkoholijuomien ja tupakan kanssa samassa ryhmässä olevien tuotteiden hintoihin viimeisen vuoden aikana. Hinnat ovat muuttuneet 2,8 prosenttiyksikköä.

Suurimman hintavaikutuksen teki tupakkatuotteiden valmisteveron korotus. Makeis- ja autoveron lasku taas vaikutti kokonaisuuteen alentavasti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.