Kuluttajahinnat nousivat syyskuussa 0,2 prosenttia – eniten kallistuivat vihannekset, savukkeet ja reseptilääkkeet

Kuluttajahinnat nousivat syyskuussa 0,2 prosentin vuositahtia, kertoo Tilastokeskus. Inflaatiotahti oli siten sama kuin elokuussa.

Syyskuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten vihannesten, savukkeiden, korvattavien reseptilääkkeiden, rahapelien ja matkaviestinpalvelujen kallistuminen. Inflaatiota hidasti eniten polttonesteiden, hotellihuoneiden ja ulkomaan lentojen halpeneminen ja asuntolainojen keskikoron lasku.

Elokuulta syyskuulle laskien kuluttajahintojen kuukausimuutos jäi pyöreään nollaan.

Euroalueen inflaatio oli ennakkotietojen mukaan -0,3 prosenttia, toisin sanoen kuluttajahinnat laskivat. Suunta oli sama myös elokuussa, jolloin lukema oli -0,2 prosenttia. Deflaatiota pidetään talouden häiriönä, koska se voi hyydyttää talouden kehitystä. Euroopan keskuspankin tavoite on, että kuluttajahinnat nousisivat euroalueella keskipitkällä aikavälillä hiukan alle kahden prosentin tahtia.

Eurostatin viralliset inflaatioluvut julkaistaan perjantaina. Eurostatin yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana muun muassa omistusasumista, rahapelejä, luottojen korkoja ja ajoneuvoveroja, joten se ei ole suoraan verrannollinen Tilastokeskuksen luvun kanssa. Suomen inflaatio oli syyskuussa tällä mittarilla 0,3 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat