Inflaatio jyrkässä kasvussa – sähkön hinta nousi peräti 30 prosenttia

Inflaation odotetaan nopeutuvan tänä vuonna – Mitä Helsingissä ajatellaan hintojen noususta? 6:13
Ukrainan sodan vaikutukset näkyvät myös Suomessa.

Inflaatio eli kuluttajahintojen muutos vuodentakaiseen verrattuna oli helmikuussa 4,5 prosenttia, kertoo Tilastokeskus.

Helmikuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten sähkön, polttonesteiden ja remonttien kallistuminen. Sähkön hinta nousi 30 prosenttia viime vuoden helmikuusta.

Sen sijaan lasten päivähoitomaksut ja asuntolainojen keskikorot laskivat.

Myös viime vuoden helmikuun jälkeen tehdyt muutokset hyödykeveroissa nostivat kuluttajahintoja hieman.

Inflaatio oli hieman suurempaa kuin tammikuussa, jolloin inflaatio oli 4,4 prosenttia verrattuna ajankohtaan vuosi sitten. Esimerkiksi polttoaineiden ja useiden elintarvikkeiden ja sähkön hinta nousi tammikuusta.

Tilastokeskuksen haastattelijat keräävät indeksiä varten kaiken kaikkiaan 19  000 hintatietoa lähes 400 hyödykkeestä noin 2  100 liikkeestä aina kuukauden puolivälissä. Hinta-aineistoa täydennetään muun muassa kassapääteaineistoilla.

Koko euroalueella Suomea kovempi inflaatio

Ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli helmikuussa 5,8 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli helmikuussa 4,4 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja. Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin kuuluvat kulutuserät ja laadintasäännöt on määritelty EU-asetuksin.

Lue myös:

    Uusimmat