Imaami Anas Hajjar: Ääriajatukset eivät synny tyhjästä

Huomenta Suomessa vieraana olleen tutkijan Atte Kalevan ja Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaamin Anas Hajjarin mukaan nuorten radikalisoitumista ei tule kieltää. 

- Ei sitä voi eikä kannata kieltää. Taisteluihin lähtevät ovat useimmiten nuoria, jotka eivät ole löytäneet paikkaansa, Hajjar sanoo. 

Hän muistuttaa, että ääriajatukset eivät synny tyhjästä.

- Täytyy miettiä, mistä ääriajatukset syntyvät. Radikaaliin ajatukseen tarvitaan toinen ääripää, kuten jokin tapahtuma tai hyökkäys, jota hyödynnetään oman ääriajattelun muodostumisessa. 

Islam-asiantuntijoiden mielestä radikalisoitumista torjutaan parhaiten ottamalla nuoret entistä paremmin huomioon uskonnollisissa yhteisöissä.

- Nuorille voidaan osoittaa, että on mahdollista elää Suomessa, säilyttää muslimin identiteetti ja olla silti suomalainen ilman radikaaleja ääripäitä. Nuoret peilaavat itseään muihin ja omaan sosiaaliseen ympäristöönsä, joten on tärkeää näyttää, että tällainen yhdistäminen on mahdollista, Kaleva sanoo.

Hajjarin mukaan suurin osa muslimeista on rauhanomaisia ja lakia noudattavia. 

- Ääripäät ovat poikkeus. Meidän on estettävä tällaiseen radikaaliin suuntaan lähtijöitä ja annettava nuorille lisää tilaa ilmaista itseään. 
Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja