Ilotulitteet aiheuttivat kuusi silmävammaa Etelä-Suomessa – tällaisissa tilanteissa haaverit sattuivat

Ylilääkäri ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista:"Joka vuosi on ohjeiden vastaista käsittelyä" 3:51
Ylilääkäri ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista: "Joka vuosi on ohjeiden vastaista käsittelyä".

Silmävammoja saaneet olivat ilotulittajia ja katsojia, yhtä lukuun ottamatta suojalaseitta, kertoo HYKS Silmätautien klinikka Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Helsingin yliopistollisen sairaalan silmätautien klinikan uusi vuosi oli kahta viime vuotta vilkkaampi. 

Uudenvuoden päivään klo 12 mennessä klinikassa on hoidettu kuutta ilotulitevamman saanutta potilasta, joista yksi vammautui pääkaupunkiseudulla. 

Viime vuonna ja sitä edellisenä potilaita oli samassa ajassa kolme. 

Vammautuneista yksi oli alle 15-vuotias lapsi, neljä oli 18–20 vuoden ikäisiä miehiä ja yksi oli yli 50-vuotias mies. 

– Heistä kaksi oli käsitellyt tulitetta ilman suojalaseja ja yksi suojalasien kanssa, kolme oli katsellut tulitusta lähietäisyydeltä käyttämättä suojalaseja, HYKS kirjoittaa tiedotteessa.

Raketti lähti väärään suuntaan

Kaksi ruhjevamma ja yksi ruutivamma luokitellaan tässä vaiheessa vaikeaksi, yksi ruhjevamma keskivaikeaksi ja kaksi oli lieviä ruutiroiskeita. 

– On vielä mahdotonta sanoa, jääkö (vaikeista vammoista) pysyvää haittaa vai ei, HUSin silmätautien ylilääkäri Tero Kivelä tarkentaa MTV Uutiset Livelle.

Yhdessä tapauksessa pata sytytettiin asianmukaisesti ja tulittaja seurasi rakettien räjähtämistä taivaalla, kun yksi raketti lähti väärään suuntaan ja osui häntä suoraan kasvoihin suojalasien reunaan. Suojalasit siirtyivät paikaltaan ja rikkoutuivat, mutta ilman niitä vamma olisi todennäköisesti ollut huomattavasti pahempi. 

Neljä vammautui ilotulitteen räjähtäessä alle puolen metrin päässä, kaksi heistä samalla kertaa tulitetta tukeneen pullon kaatuessa.

– Joka vuosi on valitettavasti ohjeiden vastaisesti käsiteltyjä ilotulitteita, HUSin silmätautien ylilääkäri Kivelä sanoo.

Yhdessä tapauksessa ilotulitteen kappale osui silmään tulitteen räjähtäessä. 

– Suojalasien pakollisuus ilotulitetta sytytettäessä on merkittävästi vähentänyt tulittajien silmävammoja ja vaikeita silmävammoja uudesta vuodesta 2010 lähtien. Myös ilotulitusta ulkona seuraaville katsojille on jo useiden vuosien ajan suositeltu suojalaseja, HYKS toteaa tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat