Räjähdepataa sylissä pitäneelle käsivammoja, kuulovamma ja silmäruhje – ylilääkäri kertoi MTV:lle, millaisia vammoja ilotulitteista syntyi

Tällaisia silmävammoja ilotulitteet aiheuttivat 7:05
Helsingin yliopistollisen keskussairaalan silmäklinikan ylilääkäri Tero Kivelä kertoo videolla millaisia silmävammoja ilotulitteet aiheuttivat.

Uudenvuodenyönä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan silmätautien klinikalla hoidettiin neljä lievää ja yksi keskivaikea ruhje-, ruuti- ja palovammaa. Kahteen niistä liittyi käsivammoja ja kahdessa epäillään lisäksi kuulovammaa.

Helsingin yliopistollisen sairaalan silmätautien klinikan uusi vuosi oli vilkkaudeltaan viime vuotta vastaava.

– Meillä hoidettujen potilaiden määrä oli kuusi, mikä on vähän yli keskiarvon, kertoo ylilääkäri Tero Kivelä Husin silmäklinikalta.

Nykyisten ilotulitusrajoitusten aikana vuodesta 2010 lähtien on pääkaupunkiseudulla samassa ajassa hoidettu yhdestä seitsemään ja keskimäärin neljää potilasta. 

Viime vuoden kuudesta potilaasta viisi ohjattiin hoidettavaksi muista kaupungeista. Nyt kaikki ilotulitteista vamman saaneet potilaat asuivat Helsingissä. 

Vammautuneista yksi oli alle 15-vuotias tyttö, yksi alle 18-vuotias poika ja loput neljä 20–25 vuoden ikäisiä miehiä. Neljä oli käsitellyt tulitetta ja yksi seurannut tulitusta lähietäisyydeltä, kaikki ilman suojalaseja.

Suojalasien käyttö vähentänyt silmävammoja

Alle 15-vuotiaan tytön silmään lensi roiske tähtisadetikusta. Yksi lievä vamma aiheutui katsojalle räjähdepadasta, jota katseltiin lähietäisyydeltä, ja yksi keskivaikea vamma tulittajalle padasta, jota pidettiin sylissä.

– Hänelle tuli käsivammoja, kuulovamma ja pintavamman lisäksi silmäruhje, Kivelä sanoo.

Tampereen yliopistolliseen sairaalassa (Tays) hoidetaan yhtä ilotulitteesta vakavan silmävamman saanutta, kertoo Taysin päivystävä silmälääkäri Lilli Rantala. Vamma tuli patatyyppisestä ilotulitteesta.

Husin mukaan suojalasien käyttö on merkittävästi vähentänyt ilotulitteista aiheutuneita silmävammoja.

Kuopion yliopistollisen sairaalan (Kys) päivystävä silmälääkäri Teemu Hiltunen kertoo, että hänen tietojensa mukaan kaksi henkilöä on käynyt näyttämässä ilotulitteen aiheuttamaa silmävammaa Kysissä. Tapaukset ovat lieviä.

Lue myös:

    Uusimmat