Mainos

Iloniemi spekuloidusta Trump–Putin-tapaamisesta: Isännöinti toisi arvovaltaa Suomelle

4:40

Kymmenen uutisissa haastateltu Jaakko Iloniemi toteaa, että keskustelussa väläytelty Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Helsinki-tapaamisen vaikutukset Suomeen riippuvat kokouksen onnistumisesta.

– Jos ei onnistu, vaikutus on huono. Jos menee hyvin, osa kunniasta lankeaa isännällekin, hän toteaa.

Onnistunut kokous toisi hänen mukaansa järjestäjälle arvovaltaa, vaikka järjestäjien oma poliittinen rooli tulevissa päätöksissä olisi vähäinen.

– Hyvä jos Helsinkiin voidaan viitata paikkana, jossa on saatu aikaan hyviä asioita.

Hän näkee kokouksen edellä olevan useita riskejä. Niistä ensimmäinen ja selkein on se, ettei kokous toteudu esimerkiksi Venäjän ja Yhdysvaltojen heikkojen suhteiden vuoksi.

Käynnissä olevat tutkinnat maiden keskinäisestä toiminnasta ovat tuloksiltaan vielä mysteerejä, joten niiden mahdollisesti maiden suhteita huonontavista vaikutuksista ei tässä vaiheessa voida sanoa mitään.

Vaikka Trump on presidenttikandidaattina ja virkakautensa alussa korostanut haluavansa ylläpitää keskustelua Venäjän kanssa, ovat maiden suhteet sittemmin huonontuneet.

Videolla Iloniemi pohtii myös Suomen mahdollista roolia maiden välittäjänä, sekä sitä, millä perusteella Kiinan presidentti Xi Jinping valitsi Helsingin vierailunsa kohteeksi kaikista mahdollisista vaihtoehdoista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.