Mainos

Ilomantsin ensimmäinen susihämähäkki ihmisten ilmoille – "Äkäisen näköiset silmät niskassa"

Ilomantsilainen Keijo Purmonen lähti viime syyskuun puolivälissä puolukkaan ja törmäsi tiettävästi niillä korkeuksilla ensimmäiseen susihämähäkkiin. Koko maassa erittäin harvinaisesta hämähäkistä on tehty kuutisenkymmentä havaintoa.

– Keräsin puolukkaa aukealla, mäen päällä. Katsoin, että sisiliskoko se lähti jaloista juoksemaan? Sitten huomasin, että pää on kolmikulmainen ja äkäisen näköiset silmät niskassa. Silloin ajattelin, että tämä on harvinainen.

Purmonen on harrastanut lintujen bongausta jo vuosikymmeniä. Hän pitää kameraa aina autossaan. Se oli haettava.

– Hämähäkki ei ollut enää samassa paikassa. Kohauttelin sitten vähän jaloilla pensaita ja sieltä se lähti juoksemaan toiseen pensaaseen. Sain hämähäkin aukealle paikalle ja otin kuvan. Sitten lähdin äkkiä pois, etten olisi tallonut sitä, Purmonen kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Purmonen kertoo, että ensin biologit eivät tienneet, mistä on kyse. Lintujen imitoinnin suomenennätystä hallussaan pitävä Purmonen etsiskeli pari viikkoa netistä tietoa. Lopulta tärppäsi.

Netistä selvisi, että kyseessä todella on hämähäkki. Sen tieteellinen nimi on Alopecosa inguilina.

Purmonen otti yhteyttä Luonnontieteellisen keskusmuseon museomestari Timo Pajuseen. Pajunen kertoi kuvan nähtyään, että kyseessä on erittäin harvinainen laji varsinkin pohjoisessa.

Hämähäkillä ei ole suomenkielistä nimeä, mutta englanninkielinen on. Suoraan suomennettuna löytö on susihämähäkki.

Museomestari Pajunen kehotti löytäjää ehdottamaan hämähäkille suomenkielistä nimeä. Purmonen ehdotti pitkärankahämähäkkiä. Meneekö läpi, saa nähdä.

Löytäjä on teettänyt susihämähäkin valokuvasta seinälleen suurennoksen.

Hämähäkistä kertoi ensimmäisenä Karjalainen.

Juttua on täydennetty 16.11. kello 13.45

Hämähäkeillä ei ole selkärankaa, sillä ne ovat selkärangattomia. Hämähäkillä ei ole myöskään päätä, vaan takaruumiin lisäksi ainoastaan eturuumis (cephalothorax eli prosoma), joka on ikään kuin pää ja keskiruumis yhteen kasvaneina. Kuvasta onkin tulkittu hämähäkin anatomiaa eturuumiin värien perusteella väärin. Yksilöllä kun ei ole ohutta osaa missään, vaan sen ruumis koostuu periaatteessa kahdesta limittäisestä ovaalista.

Lisäksi kyseiselle hämähäkille on jo olemassa nimiehdotus (pilkkuleokki). Nimet hyväksyy nimistötoimikunta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.