Ilmavoimien toimintakyky testissä - ”Ei ainakaan takamatkalla olla yhtään”

Suomen, Ruotsin ja Norjan järjestämään Artic Challenge Exercise -lentotoimintaharjoitukseen osallistuu parhaillaan 117 lentokonetta ja 3600 sotilasta yhdeksästä eri maasta. Harjoituksen kautta myös Suomi pääsee testaamaan omaa yhteistoimintakykyään.

Harjoituksen apulaiskomentajan ja Suomen harjoitusosaston johtajan Jukka Ahlbergin mukaan Suomen toimintakyky ei ole ainakaan muita maita heikompi.

-Kyllä se on minun mielestäni hyvä. Mehän on käyty reilu vuosikymmen erilaisissa kansainvälisissä harjoituksissa ja luotu se kyky sitä kautta. Sanoisin, että ei olla ainakaan takamatkalla yhtään.

Monikansallinen, mittavan luokan harjoitus onkin käytännössä ainoa paikka ja mahdollisuus missä Suomi ja Ilmavoimat pääsevät vertailemaan omaa suoritustasoaan suoraan muihin maihin.

Vaativia skenaarioita

Rovaniemen lentokentältä lähtivät tänäänkin iltapäivällä harjoituksiinsa kahdeksan Suomen F-18 Hornettia, joukko Ruotsin Jas Gripen -hävittäjiä ja ranskalainen Mirage-hävittäjälentolaivue. Niin Rovaniemeltä kuin Ruotsin Luuleosta sekä Norjan Bodóstä liikkeelle lähtevät hävittäjät harjoittelevat pääosin Pohjois-Ruotsiin ja Norjaan mutta myös käsivarren Lappiin ulottuvalla harjoittelualueella.

Harjoitus on kehitelty mahdollisimman haastavaksi, jossa osallistuvat lentäjät joutuvat puuttumaan muuttuviin olosuhteisiin aidon oloisissa tilanteissa.

-Tämähän  perustuu tilanteeseen missä YK-mandaatilla toteutettaisiin ilmaoperaatiota ympäristössä, jossa on vihamielisiä maita ja sitten niitä maita, joihin tukeudutaan. Välillä kohdataan esimerkiksi elektronista häirintää välillä vihollisen koneita, Ahlberg kuvailee.

”Viesti Venäjälle”

Ruotsissa harjoituksesta on puhuttu, ja sen merkitystä on pohdittu paljon enemmän kuin Suomessa. Esimerkiksi Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun Venäjä-asiantuntijan mukaan massiivinen harjoitus on myös selkeä viesti Venäjälle yhteisharjoittelusta ja toiminnasta.

Rovaniemelle ruotsalaisosastoa johtava lentäjä Adam Nelson korostaa kuitenkin, että harjoitus on suunniteltu kaksi vuotta sitten, eikä mistään viestistä ei ole kysymys.

-Ei, kysymys ei ole mistään viestistä. Maailman muilla tapahtumilla ei ole vaikutusta tähän harjoitukseen. Tämä on hyvää harjoittelua mukana olevilla joukoille. Ei mitään muuta, Nelson sanoo.

Ruotsin ja Suomen lisäksi vain Sveitsi on harjoitukseen osallistuvista maista sotilasliitto Naton ulkopuolella. Natomaa Ranskan Mirage-lentolaivueen johtaja ei näe asialla suurtakaan merkitystä.

-Ei sillä ole käytännössä merkitystä yhteistoiminnassa onko lentäjä tai maa Naton jäsen vai ei. Toki meillä saattaa olla enemmän kokemusta kansainvälisistä operaatioista, Isou Diak sanoo.

Artic Challenge Exercise -lentoharjoitus jatkuu kesäkuun 4. päivään asti.

Lue myös:

    Uusimmat