Ilmavoimat: Suomen johtamaan sotaharjoitukseen USA:n B52H Stratofortress -pommikoneita

Suomen johtamaan Arctic Challenge 17 -ilmasotaharjoitukseen osallistuu touko-kesäkuussa yli sata lentokonetta 12 maasta, kertoo Ilmavoimat.

Mukana on myös yhdestä kolmeen amerikkalaista B-52H Stratofortress -pommikonetta.

Legendaaristen pommikoneiden on määrä tehdä yksi lentokierros harjoituksen loppuvaiheessa. Ne eivät laskeudu tukikohtiin harjoituksen järjestävissä Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa.

Suomessa harjoituksen tukikohtana on Rovaniemi, jonne saapuu muun muassa 12 amerikkalaista F-15-hävittäjiä sekä Mirage 2000- ja Rafale-hävittäjiä Ranskasta. Rafale on yksi viidestä ehdokkaasta Suomen seuraavaksi hävittäjämalliksi.

Harjoituksessa on myös mukana Naton Awacs-tutkakone, joka käyttää tukikohtanaan Norjan Bodötä.

Ruotsissa Arctic Challengen tukikohtana toimii Luulaja, josta käsin lennetään muun muassa ruotsalaisilla Jas Gripen -hävittäjillä, Sveitsin ja Espanjan ilmavoimien Horneteilla sekä Yhdysvaltain ilmavoimien Stratotanker-ilmatankkauskoneella.

Suomi osallistuu harjoitukseen omilla Hornet-hävittäjillään.

Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimat ovat järjestäneet Arctic Challenge -harjoituksia (ACE) vuodesta 2013. Tänä vuonna suunnittelu- ja johtovastuu on Suomella. Tarkoituksena on harjoitella monikansallisten joukkojen osallistumista kansainvälisen kriisinhallintatehtävän ilmaoperaatioihin.

Harjoitus alkaa 22. toukokuuta ja päättyy 2. kesäkuuta.  

Lue myös:

    Uusimmat