Mainos

Ilmavoimat: Suomen johtamaan sotaharjoitukseen USA:n B52H Stratofortress -pommikoneita

Suomen johtamaan Arctic Challenge 17 -ilmasotaharjoitukseen osallistuu touko-kesäkuussa yli sata lentokonetta 12 maasta, kertoo Ilmavoimat.

Mukana on myös yhdestä kolmeen amerikkalaista B-52H Stratofortress -pommikonetta.

Legendaaristen pommikoneiden on määrä tehdä yksi lentokierros harjoituksen loppuvaiheessa. Ne eivät laskeudu tukikohtiin harjoituksen järjestävissä Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa.

Suomessa harjoituksen tukikohtana on Rovaniemi, jonne saapuu muun muassa 12 amerikkalaista F-15-hävittäjiä sekä Mirage 2000- ja Rafale-hävittäjiä Ranskasta. Rafale on yksi viidestä ehdokkaasta Suomen seuraavaksi hävittäjämalliksi.

Harjoituksessa on myös mukana Naton Awacs-tutkakone, joka käyttää tukikohtanaan Norjan Bodötä.

Ruotsissa Arctic Challengen tukikohtana toimii Luulaja, josta käsin lennetään muun muassa ruotsalaisilla Jas Gripen -hävittäjillä, Sveitsin ja Espanjan ilmavoimien Horneteilla sekä Yhdysvaltain ilmavoimien Stratotanker-ilmatankkauskoneella.

Suomi osallistuu harjoitukseen omilla Hornet-hävittäjillään.

Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimat ovat järjestäneet Arctic Challenge -harjoituksia (ACE) vuodesta 2013. Tänä vuonna suunnittelu- ja johtovastuu on Suomella. Tarkoituksena on harjoitella monikansallisten joukkojen osallistumista kansainvälisen kriisinhallintatehtävän ilmaoperaatioihin.

Harjoitus alkaa 22. toukokuuta ja päättyy 2. kesäkuuta.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.