Ilmastonmuutos yhdisti kirkon ja tieteen – uskoa ratkaisuun tarvitaan

Huomenta Suomen haastattelussa Akatemian professori Markku Kulmala ja Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma kertovat kirkon ja tieteen yhteistyöstä ilmastonmuutoksen parissa.

Kirkko ja tieteet on historiallisesti nähty usein vastakkain erilaisissa tieteellisissä kysymyksissä, mutta todellisuudessa asia ei piispa Tapio Luoman mukaan ole näin.

– Se ajatus johtuu väärästä historian tulkinnasta. Uskontohan on kuitenkin vaikuttanut monin tavoin aiempiinkin tieteellisiin saavutuksiin. Vastakkainasetteluun ei kuitenkaan ole enää varaa kun tila on näin vakava, Luoma pohtii.

Professsori Markku Kulmalan mukaan tieteen ja teologian yhdistelmä auttaa asian tulkinnassa ja ihmisten tavoittamisessa. Hänen mukaansa ongelmia ymmärtääkseen on tärkeää keskustella toisten tahojen kanssa, ja kirkko on tästä hyvä esimerkki.

– Tiedetään, että ratkaisuun tarvitaan ihan kaikkia ihmisiä, hallituksia, tieteenaloja ja kansalaisjärjestöjä. Tässä kirkko on hyvä apu, sillä uskonto vaikuttaa runsain mitoin maapallon ihmisten elämään ja ajatuksiin, Kulmala kertoo.

Yhteistyöstä hyötyä molemmille

Luoman mukaan yhteistyön tärkeimpiä hedelmiä on asioille saatu faktapohja. Tieteen avulla on helpompi ymmärtää mitä todella tapahtuu tässä fyysisessä todellisuudessa, ja mitä siitä seuraa. Hänen mukaansa usein myös ajatellaan, ettei tieteellä ole eettisiä seurauksia, mutta ilmaston muutos on kuitenkin niin iso asia, että näin ei voida väittää.

– Yksi tärkeimpiä asioita, mitä kirkolta saadaan, on myös toivo. Tarvitaan toivoa ja uskoa, että muutos on mahdollinen, jotta voidaan pysäyttää ilmastonmuutos, Kulmala sanoo.

Hänen mukaansa ihmiskunnalla on vielä noin 35-40 vuotta aikaa siihen, kunnes hiilipäästöt ovat globaalisti pienempiä kuin hiilinielut. Tämä tarkoittaa Kulmalan mukaan sitä, että aikaa muutokselle on vielä, kunhan toimenpiteisiin vain ryhdytään.

Lue myös:

    Uusimmat