Ilmastonmuutos lisää rikollisuutta – selitys ilmiölle on varsin yksinkertainen

Lämpimämmät talvet lisäävät rikollisuutta, kertoo Yhdysvalloissa tehty uusi tutkimus.

Ilmastonmuutos on pysäytettävä kahteen asteeseen, sanovat tutkijat. Katso video!

Ilmastoraportin mukaan lämpeneminen pidettävä alle kahdessa asteessa 1:26

Tutkijoiden mukaan väkivaltarikollisuus on yleisempää, kun lämpötilat ovat korkeampia talvikuukausina. Trendi oli erityisen voimakas silloin, kun talvi oli leuto sellaisilla alueilla, joissa talvet olivat tavallisesti ankaria, esimerkiksi Yhdysvaltain koillisosissa ja keskilännessä.

Tutkimuksesta kertoi Guardian-lehti.

Tutkijat vertailivat rikollisuus- ja ilmastotietoja kaikkiaan 16 000 kaupungissa. Tutkimuksessa oli mukana tieto rikollisuudesta vuodesta 1979 vuoteen 2016.

– Ilmaston ja rikollisuuden välisellä yhteydellä, joka paljastui tutkimuksessamme, on vaikutusta ihmisten hyvinvointiin, sanoo Ryan Harp, tutkimuksen johtava tutkija Colorado Boulderin yliopistosta.

Tutkimus on julkaistu GeoHealth-tiedejulkaisussa.

Lämmin sää houkuttaa rikoksiin

Selitys rikollisuuden lisääntymiselle ilmastonmuutoksen myötä on yksinkertainen: lämpimämmällä säällä ihmiset ovat enemmän ulkona ja se lisää mahdollisuuksia rikollisuuteen.

Teknisesti rikokseen tarvitaan kolme elementtiä: motivoitunut rikollinen, sopiva kohde ja poliisin tai muun vastaavan vartijan poissaolo. Nämä edellytykset täyttyvät useimmiten parhaiten leudolla säällä.

Sama tilanne on lämpiminä kesäkuukausina.

Tutkijoiden teoria haastaa aiemmin esitetyn teorian, jonka mukaan lämpö lisää stressiä ja sitä kautta aggressiivisuutta. Se puolestaan lisää todennäköisyyttä rikolliseen käyttäytymiseen.

Lue myös:

    Uusimmat