Mainos

Ilmastonmuutoksen pienet uhrit frakeissaan – pingviinien määrä romahtanut paikoin jopa 85 prosentilla

1:44

Etelämantereen pingviinit kärsivät ilmastonmuutoksesta. Yhdysvaltain tutkimusasemalla on seurattu pingviinien määriä yli 40 vuoden ajan. Tuona aikana tutkimusalueella jääpingviinien määrä on romahtanut 85 prosentilla.

Jäät ovat sulaneet Yhdysvaltain Etelämantereen tutkimusaseman lähistöltä. Tutkimustyö aloitettiin Palmerin tutkimusasemalla jo 60-luvulla ja pingviinien määrää on seurattu 70-luvulta lähtien.

– Olemme laskeneet pingviinejä näillä saarilla nyt 43 vuotta ja niiden määrä on vähentynyt 85 prosentilla. Huippuvuosina niitä oli lähes 9000 ja tänä vuonna noin 1200, laskee tutkija Shawn Farry.

Ensin tutkijat ajattelivat, että pingviinit ovat vain muuttaneet muualle.

– Etsimme niitä kaikkialta niemimaalta, mutta emme löytäneet, kertoo Farry.

Samanlaisia uutisia on tullut muualtakin Etelämantereelta.

Etelämanner lämpenee, jäät sulavat

Pingviinien määrän vähenemisen taustalla on ilmastonmuutos.

Etelämanner on lämmennyt lähes kolmella asteella viimeisen 50 vuoden aikana ja sulaminen on kiihtynyt niin mantereella kuin sitä ympäröivällä merijäälläkin. Yhdysvaltain tutkimusaseman lähellä merijään aika on lyhentynyt kolmella kuukaudella.

– Etelämantereen ympärillä on useita paikkoja, joissa väistämätön tilanne on se, että jää virtaa mereen emmekä voi millään tavalla estää sitä, vahvistaa Etelämantereen jäätutkimusprojektin johtaja Ken Taylor.

Lämpeneminen on romahduttanut pingviinien tärkeän ravinnon merikrillin kannat. Ravinnonsaanti on vaikeutunut ja pingviinien lisääntymisalueita on tuhoutunut sulamisen takia.

Kaikki neljä Etelämantereen pingviinilajia kärsivät ilmastonmuutoksesta. Esimerkiksi keisaripingviinien määrä on puolittunut 50 vuodessa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.