Pingviinien määrä vähentynyt dramaattisesti Etelämantereella – tutkijat pitävät pingviinikatoa merkkinä suuremmasta muutoksesta

Pingviinien määrä vähentynyt dramaattisesti Etelämantereella viimeisten 50 vuoden aikana, kertoo tuore kartoitus.

Viime viikolla tehtyjen laskentojen mukaan Etelämantereen länsiosissa myssypingviinien määrä on vähentynyt 60 prosenttia vuoden 1971 jälkeen. Tutkijat pitävät ilmastonmuutosta tärkeimpänä syynä pingviinien määrän romahtamiseen.

Helmikuun alussa Etelämantereella mitattiin historian korkein lämpötila, 18,3 astetta.

Myssypingviinien asuinalueella lämpötila on noussut viidellä asteella viimeisten 30 vuoden aikana.

Tutkijat laskivat pingviinejä Etelämantereen länsiosissa viime viikolla. He havaitsivat nopeasti, että myssypingviinien määrä on vähentynyt kaikissa yhdyskunnissa.

– Löysimme Elefanttisaarelta yhden suuren yhdyskunnan, joka oli pienentynyt 77 prosenttia. Se on valtavan suuri kato hyvin lyhyessä ajassa, toteaa laskentoihin osallistunut suojelubiologi Steve Forrest.

Paljon avoimia kysymyksiä

Kaikkiaan myssypingviinien määrä Elefanttisaarella on vähentynyt 60 prosenttia 50 vuodessa. Pesiviä pareja on nyt reilut 50 000, kun niitä oli vielä 1970-luvun alussa yli 120 000.

Myssypingviinejä ei vielä uhkaa sukupuutto, mutta tutkijat pelkäävät, että sekin voi olla edessä, jos nykykehitys jatkuu. Moni kysymys on vielä vailla vastausta.

– Havaitsemamme pingviinien väheneminen on epäilemättä dramaattinen, mutta jatkuuko se. Se on tärkeä kysymys. Riittääkö krilliäyriäisiä tarpeeksi ruuaksi? Vakiintuuko populaation koko, kysyy Forrest.

Pingviinikato kertoo ravintoketjun muutoksista

Tutkijoiden mukaan pingviinien väheneminen on merkki suuremmasta muutoksesta.

– Uskomme, että pingviinit ovat indikaattorilaji. Ne ovat tärkeitä luonnon mittareita. Ne kertovat, että jotain tapahtuu tämän alueen ravintoketjun perusrakenteissa, huomauttaa Forrest.

Pingviinit näyttävät kärsivän ruokapulasta. Niiden pääravintoa ovat krilliäyriäiset, joiden määrä on vähentynyt.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja