Ilmastokokous epäonnistui

Kasvihuonekaasujen päästörajoituksia pohtiva YK:n ilmastokokous päättyi perjantaina Bonnissa tuloksettomana. Noin 150 maan edustajat eivät päässeet kaksi viikkoa kestäneissä neuvotteluissa yksimielisyyteen kaasujen päästörajoituksista. Kasvihuonekaasujen arvellaan aiheuttavan ilmaston lämpenemistä.

Kokouksen pääpukarit, EU ja Yhdysvallat, pääsivät vain hieman eteenpäin sovitellessaan eripuraisia näkemyksiään.
-EU:n ja Yhdysvaltain näkemykset ovat yhä hyvin kaukana toisistaan ja niitä tulisi saada joustavammiksi, sanoi kokouksessa puhetta johtanut argentiinalainen diplomaatti Raul Estrada-Oyela.
Japanin valtuuskunta ilmoitti juuri ennen kokouksen päätöstä ehdottavansa, että heidän esitystään päästöjen vähentämiseksi käytettäisiin kompromissina EU:n ja Yhdysvaltain välillä. Japanin valtuuskunnan johtaja Toshiaki Tanabe sanoi, että Japani tarjoaa omaa esitystään kompromissiksi Kiotossa joulukuussa pidettävässä ilmastokokouksessa.

Japani ehdottaa, että teollisuusmaat vähentäisivät kasvihuonekaasujensa päästöjä viisi prosenttia alle vuoden 1990 tason vuodesta 2008 vuoteen 2012. Rajoitukset eivät kuitenkaan olisi täysin sitovia.
EU on ehdottanut, että teollisuusmaat sitoutuisivat supistamaan päästöjään 15 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2010 mennessä. Kiina ja 77:n kehitysmaan ryhmä tukevat EU:n ehdotusta.
Yhdysvallat on ehdottanut, että päästöt jäädytettäisiin vuoden 1990 tasolle vuoteen 2012 mennessä ja niitä supistettaisiin tuon tason alle vasta sen jälkeen. Australia ja Uusi-Seelanti haluaisivat lisätä päästöjään.

EU ei yllättynyt

EU:n mukaan Bonnin neuvottelujen epäonnistuminen oli lähestulkoon odotettavissa, koska neuvottelijoiden lähtöasemat olivat niin kaukana toisistaan.
-Oli täysin selvää, ettei Bonnissa saataisi ratkaisuksi moniakaan ongelmia. Itse asiassa epäilen, ratkaistiinko neuvotteluissa ainoatakaan, sanoi EU:n ympäristökomissaarin Ritt Bjerregaardin tiedottaja Peter Jörgensen.
Jörgensenin mukaan EU:n ehdotuksen ja Yhdysvaltain "vaatimattoman" esityksen välinen kuilu oli liian suuri ratkaistavaksi näissä neuvotteluissa. Ainakin osapuolet pääsivät tunnustelemaan toistensa kantoja ja mahdollista liikkumavaraa neuvotteluissa, hän sanoi.

Bjerregaard matkustaa ensi viikolla Yhdysvaltoihin ja todennäköisesti myös Japaniin painostaakseen niitä parantamaan ehdotuksiaan.
EU on laskenut, että sen oman ehdotuksen toteuttaminen maksaisi unionille 0,2-0,4 prosenttia sen bruttokansantuotteesta. Jörgensenin mukaan kyseessä on "pikkusumma".
Jos EU:n kilpailijat eivät vähennä päästöjään yhtä paljon, yksipuolisen vähentämisen kustannukset olisivat EU:lle paljon suuremmat ja vaikutus ilmastoon huomattavasti vähäisempi.

Kansalaisjärjestöt varoittivat

Kokousta seuraamassa olleet kansalaisjärjestöt varoittivat jo aiemmin, että neuvottelut ovat romahtamassa ja vaarantavat myös mahdollisuudet sopia päästörajoituksista ilmastophuippukokouksessa Japanissa joulukuussa.
Järjestöjen mukaan sekä Yhdysvallat että Japani ovat haitanneet edistymistä esittämällä aivan liian pieniä rajoituksia päästöihin. Maailman luonnonsäätiön WWF:n mukaan ainoastaan EU:n esitys on riittävä ja sen tulisi toteuttaa rajoituksensa vaikka yksin.
Kaikki Bonnin kokoukseen osallistuvat 150 maata lupasivat Rion ympäristökokouksessa vuonna 1992 jäädyttää kasvihuonekaasujensa päästöt vuoden 1990 tasolle vuoteen 2000 mennessä.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat