Ilmastoaktivisti Emma Sairanen suree maailman tilaa ja pelkää tulevaisuutta – ”On hallitumpaa, että me itse ohjaamme muutosta”

Nuoriso ottaa ilmastotoimet omiin käsiinsä:"Päättäjien toimet eivät riitä" 3:11
Ilmastoaktivisti Emma Sairanen suree maailman tilaa.

Skotlannin Glasgow'ssa järjestettävää YK:n ilmastokokouksesta seurataan silmä tarkkana ympäri maailmaa.

Helsingistä käsin ilmastokokousta seuraa myös Allianssi ry:n ilmasto- ja biodiversiteettidelegaatti Emma Sairanen. Sairasen ilmastodelegaattipari Maija Kuivalainen on paikan päällä Glasgow’n ilmastokokouksessa juuri nyt.

Sairanen hakeutui ilmastovaikuttamisen pariin tulevaisuuden takia. Sairasen mukaan ilmastonmuutos tulee konkreettisella tavalla määrittämään juuri nuorten tulevaisuutta, ja siksi hän haluaa olla vaikuttamassa siihen.

Vaikka Suomessa asiat ovat hyvin, Sairanen kertoo miettivänsä ihmisiä eri puolella maapalloa. Maailmalla on ihmisiä, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt konkreettisella tavalla.

– Esimerkiksi pienet saarivaltiot, jotka ovat hukkumassa merenpinnan noustessa. Se on huolestuttavaa, ja haluan olla vaikuttamassa, että nämä ihmiset pystyvät asumaan kotonaan tulevaisuudessa, Sairanen sanoo.

Kaksiviikkoisessa ilmastokokouksessa tarkistetaan, miten Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet etenevät. Ilmastokokous alkoi sunnuntaina ja se kestää ensi viikon perjantaihin.

Kaikenlaista vaikuttamista tarvitaan

Sairasen mukaan päättäjien ilmastotoimet eivät ole riittäviä tällä hetkellä. Hän kertoo, kuinka päättäjät ovat pitkään puhuneet siitä, kuinka tähdätään 1,5 asteen lämpenemiseen, mutta todellisuudessa ollaan menossa kohti 2,7 astetta.

Sairasen mukaan kaikenlaista vaikuttamista tarvitaan. Toimivinta on se aktivismi ja vaikuttaminen, joka tuntuu henkilöstä itsestä omimmilta.

– Jos sun tapa on kirjoittaa mielipidekirjoituksia tai töissä pääset tekemään ilmastoasioita, sitten se on oikea tapa vaikuttaa. Kaikkia keinoja tarvitaan, Sairanen sanoo.

Sairanen itse aloitti ilmastovaikuttamisen jo ennen vuotta 2018 tekemällä ilmastopäätöksiä omassa arjessaan. Vuonna 2018 tullut IPCC:n ilmastoraportti kuitenkin herätteli häntä siihen, ettei omassa arjessa puuhailu enää riitä.

Tällä hetkellä Sairanen toimii Allianssi ry:n ilmasto- ja biodiversiteettidelegaattina. 

Ilmastoaktivismi on myös osa hänen vapaa-aikaansa. Toissaviikolla Sairanen oli esimerkiksi mukana järjestämässä nuorten ilmasto- ja luontohuippukokousta.

Maailma muuttuu, tai se pakottaa meidät muuttumaan

Sairanen toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät, että maailma muuttuu. Maailma muuttuu niin, että teemme toimia, tai se pakottaa meidät muuttumaan. Ei ole sellaista vaihtoehtoa, että jatkettaisiin ennallaan.

– On hallitumpaa, että me itse ohjaamme muutosta, Sairanen sanoo.

Ilmastoahdistus tuntuu Sairaselle suruna. Sairanen suree sitä, mitä menetetään sekä tuntee pelkoa siitä, millainen tulevaisuus on edessä.

Sairanen korostaa vastuun merkitystä.

– Kun tietää millaisesta tilanteesta on kysymys, pitää itse ottaa roolia vaikuttamisessa, Sairanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat