Ilmansaasteet vaikuttavat luontoon, ihmisen terveyteen – ja pörssikursseihin: "Yksi hyvä syy pyrkiä vähentämään ilmansaastepitoisuuksia"

1:38
Tuoreen tutkimuksen mukaan ilmansaasteet pienentävät osaketuottoa ja lisäävät markkinoiden epävakautta.

Ilmansaasteet vaikuttavat ihmisten terveyden lisäksi osakemarkkinoihin. Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan ilmansaasteet pienentävät päivittäistä osaketuottoa ja lisäävät markkinoiden epävakautta. Tutkimuksessa oli mukana 47 pörssikaupunkia eri puolilta maailmaa. 

Se tiedetään jo ennestään, että ilmansaasteet vaikuttavat ihmisten terveyteen. Nyt on saatu selville, että ilman pienhiukkaspitoisuudella on vaikutusta myös pörssikursseihin. 

– Tämmöinen 10 mikrogrammaa kuutiometrissä pienhiukkaspitoisuuden nousu vähentää osaketuottoa 1,2 prosentilla, kertoo tutkimusta johtanut Oulun yliopiston professori Jouni Jaakkola.

Lisäksi ilmansaasteiden havaittiin lisäävän markkinoiden epävakautta.

Saasteet vaikuttavat sijoittajien mielialaan

Tutkimuksen mukaan pienhiukkaset vaikuttavat sijoittajien mielialaan niin, että he arvioivat tulevaisuuden markkinakehitystä pessimistisemmin. Myös päätöksentekokyky saattaa heikentyä.

– Heidän riskinottokykynsä saattaa heikentyä. Tiedetään, että riskinotto vaatii tietynlaista neurologista virettä. Voi olla, että ilmansaastealtistus vaikuttaa sitä kautta riskinottokykyyn ja myös heijastuu pörssikurssien laskuna, selittää Jaakkola.

Oulun yliopiston tutkimuksessa olivat mukana kaikki maailman merkittävimmät pörssit yhteensä 47 kaupungissa. Niistä kerättiin sekä markkinatietoa että tietoa ilmanlaadusta. Vaikutukset näkyivät myös Helsingin pörssissä.

– Helsingin pörssistä voi sanoa sen verran, että se vaikutuksen arvion suuruus oli selvää keskitasoa, arvioi Jaakkola.

Pahimmilla saastealueilla vaikutus pienempi

Tutkimuksessa havaittiin, että ilmansaasteiden vaikutus osakemarkkinoiden tuottoihin oli suurempi niillä alueilla, joilla ilman pienhiukkaspäästöjen määrät olivat matalampia, päivittäinen osakemarkkinoiden tuotto oli keskimäärin korkeampi ja osakemarkkinoiden markkina-arvo pienempi. 

– Jos liikutaan korkealla ilmansaastetasolla, voi olla, että päivittäinen vaihtelu ei vaikuta niin paljon vaan päivästä toiseen on tietynlaisia haittavaikutuksia. Itse haittojen vaihtelu ei ole niin suurta, pohtii Jaakkola.

Uusi motiivi parantaa ilmanlaatua

Tutkijat uskovat, että tieto ilmansaasteiden vaikutuksesta talouteen vauhdittaa toimia ilmanlaadun parantamiseksi.

– Tämä on yksi hyvä syy pyrkiä vähentämään ilmansaastepitoisuuksia, koska ne aiheuttavat taloudellista epävakautta, huomauttaa Jaakkola.

Jos ilmansaasteille altistuminen vaikuttaa sijoittajien mielialaan ja päätöksentekokykyyn, sillä on varmasti samanlaisia vaikutuksia muihinkin ihmisiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja