Mainos

Ilmajoen jätevesilaitoksella kallis ongelma: Puhdistamolle päätyy jopa 100 litraa hiuksia viikossa

Ilmajoen jätevedenpuhdistamolle kertyy jopa 100 litraa hiuksia viikossa. Hiusmäärä on valtava, sillä vielä kahdeksan kuukautta sitten hiuksia ei kerätty puhdistusaltaasta juuri ollenkaan.

Puhdistamonhoitaja Ari Luoma kertoo, että hiukset aiheuttavat erityisen pahoja ongelmia, sillä niihin sotkeutuu myös paljon muuta jätettä.   

– Se on sellaista tavaraa, joka muodostuu kasaantuessaan trasselimaisiksi tupoiksi, joihin kiinnittyy kaikkea muuta. Se aines ei mene rikki millään. Se tukkii pumppuja ja tarttuu meidän laitteisiin.

Ongelma on vaivannut puhdistamoa jo yli puolen vuoden ajan. Luoman mukaan pumppujen puhdistamiseen ja huoltotöihin on käytetty hiuksien vuoksi tuhansia euroja.

– Meillä on melko monta pumppaamoa, eikä niihin kaikkiin aina välttämättä ehdi (puhdistustöihin). Osaa pumpuista ei myöskään saa omin voimin aina täysin puhdistettua joudumme soittamaan ammattiapua paikalle. Kahdeksan kuukauden aikana on mennyt noin 5000-6000 euroa rahaa.

Asenteita tulisi muuttaa

Luoma kertoo, että syyttäviä sormia ei tulisi osoittaa. Hän kuitenkin korostaa, että asenteita viemäriveden suhteen tulisi ehdottomasti muuttaa. Ilmajoen viemäriveteen päätyneiden hiuksien määrä on niin suuri, että kyse on tuskin sattumasta.

– Tässä tapauksessa kyse on ajattelemattomuudesta, eikä mistään muusta. Tahdomme herätellä ihmisiä tähän ongelmaan.

– Asenne ei saisi olla se, että se mikä on poissa silmistä on myös pois mielestä. Roskiin kuuluvat asiat tulisi laittaa roskiin, eikä tunkea vessanpyttyyn.

Viemäreihin lasketaan hiusten lisäksi Luoman mukaan myös paljon vanupuikkoja, kuukautissuojia ja kondomeita. Viemäreihin kuulumaton jäte aiheuttaa ylimääräistä vaivaa ja voi tehdä loven kaikkien kunnassa asuvien kukkaroon.

– Huollot ja korjaukset saattavat nostaa jäteveden kuutiohintaa, mikä näkyy jokaisen kuntalaisen kukkarossa ihan suoraan.

Asiasta kertoivat ensimmäisinä paikallinen Ilmajoki-lehti ja Yle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.