Ilmailulääkäri: Lubitzin sairaushistoria olisi erittäin painava este lentäjän työlle

Lentoturmasta epäillyllä perämiehellä itsetuhoisuutta vuosia sitten 2:51

Ilmailulääkäri Pentti Kuronen pitää yllättävänä, jos Germanwingsin lentoturmasta epäilty perämies on voinut päästä ammattilentäjäksi saatuaan aiemmin hoitoa itsemurha-aikeisiin. 

-Tuo hoitohistoria olisi este sotilaslentäjän uralle ehdottomasti. Myös liikennelentäjän työlle se olisi erittäin painava este, arvioi ilmailulääkärinä vuodesta 1979 ollut Pentti Kuronen.  

Ensimmäisissä tiedoissa perämies Andreas Lubitzin hoitotaustasta ei kerrottu, olivatko hänelle lentäjän koulutuksen tai lupakirjan antaneet tahot tietoisia aiemmista itsemurha-aikeista.  

-Kyllä tuollainen asia on mahdollista salata. Lahjakkaat ihmiset kykenevät salaamaan tosi paljon asioita, jos niin päättävät tehdä. Tässäkin joudutaan luottamaan ihmisen sanaan.  

Ilmavoimien ylilääkärinä aiemmin 13 vuotta ollut Kuronen korostaa, että Suomessa lentäjän uralle pyrkivä suostuu aina allekirjoituksellaan siihen, että hänestä saa pyytää ja kerätä terveystiedot sairaaloista. 

-Vielä ei meilläkään silti ole järjestelmää, jolla pystyttäisiin pyytämään henkilön terveystiedot Suomen kaikista sairaaloista, terveyskeskuksista ja yksityislääkäreiltä. 

Puolustusvoimien eläkkeellä oleva ylilääkäri lisää, että lentäjäksi aikovan terveydentilan selvittämisen on luotu myös kansanvälinen säännöstö.  

Germanwingsin emoyhtiö Lufthansa ilmoitti tänään, että jos henkilö on päässyt lentäjäksi Saksassa, tämän terveystiedot ovat luottamuksellisia. Työnantaja ei siis voi pyytää niitä hoitavalta lääkäriltä.

Lue myös:

    Uusimmat