Ilmailuasiantuntijalta tyly viesti: Halpalentojen aika on ohi eikä liikematkustus toivu enää koskaan ennalleen

10:11
Selviääkö ilmailu koronakriisistä, milloin se palautuu ennalleen? Viiden jälkeen -ohjelma pohti asiaa lähetyksessään

Halpojen lentojen aika on ohi, arvioi MTV:n Viiden Jälkeen -ohjelmassa vieraillut ilmailualaan erikoistunut toimittaja Jyri Raivio.

Raivion mukaan korona jättää jälkeensä erittäin velkaantuneita lentoyhtiöitä, joiden täytyy maksimoida voitot kriisin hellittäessä.

Esimerkiksi Finnairin vertailukelpoinen tappio oli loka-joulukuulta 163 miljoonaa euroa. Korona on syönyt lentoyhtiöltä valtaosan matkustajista.

– Tuloshan on aivan kamala eikä se siitä parane. Tämä riippuu koronasta, kuten moni muukin asia tällä hetkellä. Finnair oli keväällä optimistinen, että tilanne paranee ja liikennettä voidaan lisätä. Tilanne lässähti uudelleen ja lopputulos oli aivan kamalan huono, Jyri Raivio sanoo.

Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner arvioi torstaina, että viime vuosi jää historiaan kaupallisen lentoliikenteen satavuotisen historian vaikeimpana vuotena rauhan aikana.

Etäkokous säästää aikaa ja rahaa

Kun korona saadaan kuriin, ensimmäisenä toipuvat lyhyen ja keskipitkien reittien liikenne. Ilmailutoimittaja Raivio uskoo, ettei liikematkustaminen kuitenkaan palaa enää koskaan ennalleen.

 – Kyse ei ole siitä, ettei uskallettaisi matkustaa, vaan firmoissa on huomattu, että iso osa asioista voidaan hoitaa matkustamatta paljon halvemmalla. Säästetään aikaa ja rahaa.

Raivon mukaan lentoyhtiöiden konkurssien määrä on jäänyt valtioiden miljarditukien vuoksi hämmästyttävän pieneksi.

Suomen tilannetta hän pitää hankalana, mikäli Norwegian ei jatka lentojaan Suomen sisällä. Tämä tarjoaisi Finnairille käytännössä monopoliaseman kotimaan lennoilla.

Lentoliikenteen toipuminen tulee viemään joka tapauksessa useita vuosia.

Viiden Jälkeen vieraili Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Katso vierailun anti sekä Jyri Raivion koko haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja