Ilkka Koivisto: Villieläimiä ei kannata pelätä

Luonnossa liikkumiseen liittyy riskejä, mutta loppujen lopuksi vaaratilanteisiin joutuminen on hyvin epätodennäköistä, sanoo biologi ja filosofian tohtori Ilkka Koivisto.

Luontoharrastusta ei kannata hylätä karhun kohtaamisen pelossa. Korkeasaaren johtajana sekä Luontoillan nisäkäsasiantuntijana toiminut Ilkka Koivisto sanoo suurimman riskin sijaitsevan hakkuuaukeilla.

– Tällä hetkellä todennäköisin riski, jonka luonnossa voi kohdata, on nilkan nyrjäyttäminen avohakkuilla. Epätasaisessa maastossa voi loukkaantua pahemminkin. Toinen riski on eksyminen, Koivisto toteaa.

Luontoasiantuntija kehottaa vanhempiaan totuttamaan lapset luonnossa liikkumiseen jo pienestä pitäen, sillä se kehittää tasapainoa.

– On paljon keski-ikäisiä ja vähän vanhempia ihmisiä, joiden on ollut hyvin vaikeaa opetella liikkumaan maastossa, koska he eivät ole harrastaneet sitä lapsena.

Harva kohtaa karhun

Jos suurin riski liittyykin epätasaiseen maastoon, kannattaako eläimiä pelätä ollenkaan?

– Eläimiin liittyvät riskit ovat hyvin pieniä. Liikenteessä kohtaa paljon enemmän vaaratilanteita kuin luonnossa. Liikenteessä ihminen liikkuu päivittäin. Maasto taas on ihmisille tuntemattomampi, joten pelot kumpuavat siitä.

Vaikka metsäretkellä karhun kohtaaminen on epätodennäköistä, aiheuttavat karhut toisenlaisia ongelmia.

– Asutuskeskuksien tuntumaan asettuneet karhut ovat kuitenkin todellinen ongelma.

Hankaluuksien sattuessa kumppaniakin tärkeämpi apu on matkapuhelin. Luonnossa Koivisto pitää matkapuhelinta mukana, oli hän liikkeellä sitten yksin tai kaverin kanssa.

Studio55/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja