IL: VR poisti passittomat ukrainalaispakolaiset junasta

Pakolaisina Ukrainasta Suomeen saapuneet äiti ja tytär heitettiin junasta ulos Lahdessa, kertoo Iltalehti.

VR poisti perjantaina junasta kaksi ukrainalaispakolaista, jotka olivat saapuneet perjantaiaamuna Tallinnasta Helsinkiin ja jatkaneet matkaansa Helsingin rautatieasemalta. Suomeen saapuneet äiti ja tytär olivat matkanneet jo useamman päivän.

Junaan Helsingissä heitä oli auttamassa helsinkiläinen vapaaehtoistyöntekijä Petri Kauhanen, joka kertoo Iltalehdelle, ettei ukrainalaisilla ollut matkalippuja, sillä VR on aikaisemmin kertonut, että ukrainalaiset voivat matkustaa Ukrainan passilla maksutta VR:n junissa

Kauhasen lisäksi kaksi muuta henkilöä oli auttanut pakolaisia ja heidän matkatavaroitaan junaan. Kauhanen kertoo Iltalehdelle saaneensa ikävän puhelun Lahdesta. 

– Heidät oli tavaroineen heitetty ulos junasta Lahden asemalle.

Kauhanen oli jälkeenpäin saanut tietää, että äidillä ja tyttärellä ei ollut passeja, mutta heillä oli kuitenkin henkilökortit sekä muita asiakirjoja kansalaisuuden todistamista varten. Kauhasta kummastutti, miksi VR:lle ei riitä kansalaisuuden todistaminen esimerkiksi henkilökortilla.

Kauhanen kertoo Iltalehdelle ajaneensa Lahteen ja ostaneensa ukrainalaispakolaisille junaliput perille asti sekä tehneensä reklamaation VR:lle.

VR pahoittelee tilannetta

VR:n operatiivisen päällikön Jaakko Rantalan mukaan tilanteessa on tapahtunut VR:n puolelta arviointivirhe. 

– Tilanteessa on ollut konduktöörillä epäselvyyksiä kansallisuudesta, ja valitettavasti on päädytty siihen, että heidät (ukrainalaispakolaiset) on poistettu junasta. Olemme siitä hyvin pahoillamme, Rantala kertoo Iltalehdelle.

Rantalan mukaan ukrainalaiset voivat todistaa kansalaisuutensa myös muilla tavoin kuin passilla, esimerkiksi henkilökortilla tai matkustusasiakirjoilla. 


Lue myös:

    Uusimmat