IL: Tuleva hallitus virallistamassa vuorovanhemmuuden – eroperheiden lapsilla voisi olla kaksi osoitetta

Tuleva hallitus on virallistamassa vuorovanhemmuuden lainsäädännössä, kertoo Iltalehti.

Vuorovanhemmuuden virallistaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että eroperheiden lapsilla voisi jatkossa olla kaksi tasavertaista kotiosoitetta.

Virallinen asuin- ja kotipaikka vaikuttaa keskeisesti siihen, millaisia yhteiskunnan etuja ja palveluita ihminen saa.

Vuorovanhemmuuden virallistaminen vaatiikin runsaasti säädösmuutoksia etuus- ja palvelulainsäädännössä. Tähän tulokseen tuli viime vuonna asiaa selvittänyt sosiaali- ja terveysministeriön alainen työryhmä, joka suositteli uudistuksiin ryhtymistä. Lehden mukaan tuleva hallitus on toteuttamassa uudistuksen.

Kotihoidontukeen ei kajota

Kotihoidon tuki olisi lehden mukaan jatkumassa ennallaan. Se tarkoittaisi, että keskusta on neuvotteluissa onnistunut pitämään kiinni yhdestä ikiaikaisesta perhepoliittisesta kulmakivestään.

Perhevapaauudistuksen hallitus aikoo myös tehdä, mutta yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa. Perhevapaauudistus olisi "kunnianhimoinen ja perheiden hyvinvointia tukeva".

Lehden lainaaman hallitusohjelmakirjauksen mukaan uudistuksessa on tarkoitus antaa äideille ja isille yhtä paljon kiintiöityjä kuukausia. Käytännössä äitien vapaiden osuus ei kuitenkaan lyhenisi, vaikka isien ansiosidonnainen vapaa pidentyisi. Mukana olisi myös vapaasti valittava vanhempainvapaajakso.

Tavoitteena on jakaa perhevapaita ja hoitovastuuta tasaisesti molempien vanhempien kesken sekä vahvistaa yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa työelämässä. 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat